2. jun 2023.2. jun 2023.
Održan okrugli sto na temu „Dekarbonizacija industrije u Srbiji“ (Foto: Glas Podrinja)

Održan okrugli sto na temu „Dekarbonizacija industrije u Srbiji“ (Foto: Glas Podrinja)

Održan okrugli sto na temu „Dekarbonizacija industrije u Srbiji“

Drugog dana 36. Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji Procesing 23, u Centru za stručno usavršavanje Šabac održan je okrugli sto na temu „Dekarbonizacija industrije u Srbiji“. Organizatori su Društvo za procesnu tehniku, /SMEITS- Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera Srbije/, u suorganizaciji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i SET Trebinje i pod pokroviteljstvom Elixir Group.
Skup u CSU (Foto: Glas Podrinja)

Na šta su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi, na koji način se može izvršiti dekarbonizacija industrije, otpad kao sirovina, upravljanje opasnim otpadom sa posebnim naglaskom na termički tretman i izgradnju energane na otpad u Srbiji, cirkularna ekonomija, značaj izračunavanja ugljeničnog otiska, mapa puta dekarbonizacije u industriji na primeru kompanije Elixir Group, bile su teme skupa.
dr Hristina Stevanović Čarapina (Foto: Glas Podrinja)

Moderator, ekspert, konsultant, glavni inženjer tehnologije, dr Hristina Stevanović Čarapina, istakla je da okrugli sto treba da osvetli primere dobre prakse.

-Kao zemlja imamo jako puno obaveza prema Zelenoj agendi za Zapadni Balkan koja je posebna stvar za našu zemlju. U tom kontekstu, ovaj okrugli sto treba pre svega da osvetli koje su naše obaveze, ali i ono što mi imamo i kakvi su naši primeri dobrog iskustva koje možemo da pokažemo već sada na relativnom početku primene Zelene agende. Dobro je što se nalazimo u okrugu Šapca, u okviru Elixira, zato što je to eklantantan primer kako treba u realnom stanju da izgleda primena dekarbonizacije, cirkularne ekonomije, postupanje sa otpadom, primena alternativnih izvora energije. Uverili smo se tokom današnje posete kompaniji da je Elixir primer dobre prakse. Pokušaćemo da otvorimo projekte koje su oni radili, a u kontekstu zelenog dogovora za zaštitu životne sredine- objasnila je Stevanović Čarapina.


Riccardo Quaggiato, ekspert za industrijsko zagađenje, ocenio je da su se tokom dva dana vodili kvalitetni razgovori.
Riccardo Quaggiato (Foto: Glas Podrinja)

-Utisak je da je kompanija mnogo napredovala u poslednje vreme, radila je mnogo na putu ka dekarbonizaicji, primeni principa cirkularne ekonomije i sprečavanju zagađenja. Moderne tehnologije su sada u funkciji i još imaju i plan za dalji razvoj, što je veoma zanimljivo. Treba napomenuti da nije baš dobar period za industriju, jer ekonomska i finansijska kriza utiču na sve. Kvalitet govornika i teme su stvarno na visokom nivou, zanimljivi razgovori, koji mogu da donesu konstruktivna rešenja- podvukao je Quaggiato.

U okruglom stolu su učestvovale i: Sandra Lazić, načelnica odeljenja u Ministarstvu zaštite životne sredine, Snežana Lekić, ekspert u oblasti životne sredine i Jadranka Radosavljević, tehnolog projektant.
Poseta učesnika i razgledanje izložbe (Foto: Glas Podrinja)

Prethodno, učesnici kongresa posetili su kompaniju, gde su obišli fabriku, kao i izložbu posvećenu 85. godišnjici od osnivanja Hemijske industrije Zorka Šabac i pogledali prezentaciju poslovanja Elixir Zorke danas.
Prezentacija poslovanja (Foto: Glas Podrinja)
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa