Инфо

3. јун 2023.3. јун 2023.
Бета

Бета

Амброзија водећи узрочник алергија

Више од 500 милиона људи на планети Земљи пати од алергијског ринитиса, најчешће хроничне респираторне болести данашњице. Половина оболелих су деца и млади.

Како истичу лекари а преноси Бета, болест је узрокована алергенима пореклом из полена (полен дрвећа, трава и корова) и кућне прашине (гриње, бубашвабе, плесни, буђ и епител кућних љубимаца) и код деце повећава ризик за развој бронхијалне астме.

Крајем протекле деценије регистрован је највећи пораст учесталости преосетљивости на полен амброзије, која представља водећи узрок респираторних алергијских реакција, чији симптоми су најизраженији током касног лета и почетком јесени.

Амброзија спада у биолошки агресивну и у свету широко распрострањену коровску биљку са изразито алергогеним поленом. У Европи најугроженије су Мађарска, Словачка, али и земље Балкана, где Србија заузима неславну водећу позицију.

Симптоми алергијског ринитиса су учестало кијање у серијама које је тешко зауставити, обилна воденаста секреција из ноздрва, свраб и запушеност ноздрва, свраб у грлу, непцу, ушним каналима, а у већини случајева и свраб, сузење и црвенило у очима. Лекари често не препознају ову болест.


Оболели имају поремећај сна, пажње, уморни су, малаксали, безвољни, изостају са посла, код школске деце негативно утиче на пажњу и напредовање у школи.



Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa