Инфо

5. јун 2023.5. јун 2023.
СПЦ

СПЦ

Патријарху српском Порфирију данас уручено највише одликовање МПЦ - Охридске архиепископије

Патријарху српском Порфирију данас је у Храму Свете Софије у Охриду уручен орден Светог Климента Охридског, највише одликовање Македонске православне цркве - Охридске архиепископије, саопштила је СПЦ.

Одликовање је додељено на литургији којом је обележена прва годишњица како је патријарх Порфирије, у складу са одлуком Сабора СПЦ, уручио томос о аутокефалности архиепископу Стефану.

"Не постоји више цркава, већ постоји само једна Света, Саборна и Апостолска Православна Црква. Наравно, постоје организације и администрације епископија и митрополија аутокефалних Цркава, али свака та аутокефална Црква, ослањајући се на Христа као главу, у нераскидивом је јединству са свим другим помесним Црквама", рекао је српски патријарх и додао да је да је Црква "изнад сваких подела, изнад постављања било каквих граница".

Подсећамо да се МПЦ пре више од 50 година самовољно издвојила из окриља СПЦ, где је имала аутономни статус, у потпуно самостални, што остале православне цркве нису признале. Након што је МПЦ одбијала да се врати у аутономни статус, формирана је Православна охридска архиепископија (ПАО) као аутономна у оквиру СПЦ.

Сабор СПЦ је на овогодишњем заседању саопштио да је "донео одлуку о интегрисању ПАО у Синод МПЦ у складу са свештеним канонима и Уставима наше две помесне Цркве, као и раније постигнутим договором Синода све три црквене структуре".



ГП

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa