Инфо

10. јул 2023.10. јул 2023.
Отварање изложбе "Нити" у понедељак у Галерији Културног центра

Отварање изложбе "Нити" у понедељак у Галерији Културног центра

Изложба "Нити" Милице Алимпић Илић и Александра Џинга биће отворена у понедељак, 10. јула, у 19 сати у Галерији Културног центра Шабац.

Како истиче историчарка уметности Соња Петровић Јагић, са Алимпић Илић сарађује више од 15 година. Милица је организаторка ликовне колоније Накучани, чији је учесник Александар Џинго, сјајни македонски уметник са богатом биографијом.

-Случајно или не, ова два врсна уметника представљају се шабачкој публици као фигуративци, као сликари чија инспирација је окренута женског фигури и њиховом специфичном ликовном рукопису којим они сликају и представљају жену као инспирацију. Пред нама је изложба симболичног назива. Нити. Које их повезују, Милица са својим балеринама , акробаткињама, жена у покрету, ствара своју причу која пријемчива и која просто привлачи својом ведрином и шармом. Изложена остварења Миличина индиректно упућују на зрео и утемељен уметнички став ауторкин, осећајност и изузетну сензибилност.
Сликарски опус македноског уметника чини компактну и концепуталну целину, са појавом неколико константи које представљају специфични изражајни језик овог аутора – минималистички концепт, референцијалност, сликарски поступак који је тако свеж и сензибилан као и женске фигуре на њима. Метафорична и еспресивна својства његових слика, асоцијативно уметсто наративног и чврсти елементи граде динамику и тензију слике, представљају специфични језик аутора- наглашава Петровић Јагић.


Додаје да овом изложбом "два сјајна аутора представљају своје сликарско стваралаштво које је у њима уједно и средство истраживања личног и интимног простора, односно конструкције унутрашњег простора у односу на спољашњост. Дубоко повезано унутрашњим нитима ова два аутора".

Изложба ће у Галерији Културног центра Шабац бити отворена до 17. јула.
Д.Д.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa