Инфо

9. август 2023.9. авг 2023.
simanovci.net

simanovci.net

Данас је Свети Пантелејмон

СПЦ и верници данас обележавају успомену на Светог Пантелејмона.

Свети Пантелејмон је рођен у угледној и богатој породици која је живела у Никомидији, граду у Малој Азији. Његов отац био је незнабожац, а мајка хришћанка. Рано је остао без мајке, па је бригу о његовом васпитању преузимео отац. Био је необично леп, добар, изванредан ученик, са посебним даром за медицинску. Име Пантелејмон, које значи: свемилостиви, у потпуности одговарало.

Медицину је учио код најчувенијег лекара тог доба, Ефросина, који је био и дворски лекар. Приликом посета двору, Ефросин је са собом стално водио свог најдаровитијег и најбољег ученика. Пантелејмон је свакога дана пролазио поред куће Ермолаја, старог хришћанског свештеника. У срцу младог лекара живело је сећање на веру његове мајке, па се зближио са овим свештеником, који га је утврдио у вери, а потом и крстио.

Поред лекарске вештине, коју је стекао учењем, Пантелејмону је био дат и дар исцељења молитвом. Излечио је слепог човека именом Христовим, иако су сви лекари говорили да за његове очи нема спаса. Једном му је очајна мајка донела дете које је ујела змија отровница. Призвао је Бога у помоћ и излечио дете, спасивши га сигурне смрти.

Кад му је умро отац, Пантелејмон је распродао имање и сиротима и убогима поделио милостињу. Живео је скромно, а све који су му се обраћали за помоћ, лечио је потпуно бесплатно.

ГП

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa