Инфо

21. август 2023.21. авг 2023.
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Разговори о повећању минималца завршени без резултата

Представници Министарства финансија Србије, послодаваца и реперезентативних синдиката завршили су данас преговоре о повећању минималне зараде за 2023. и 2024. годину, али без резултата.

Синдикати су инсистирали на одговору у писаном облику о томе због чега не може да се повећа минималац за ову годину, пре но што почну преговори о износу који ће важити наредне године.

"Нисмо одустали од нашег захтева да, пре но што разговарамо о повећању минималне зараде за 2024, завршимо прекинуте преговоре о корекцији за ову годину јер је инфлација висока и минимална потрошачка корпа је још у мају коштала 52.000, а минимална зарада је ове године 40.000 динара", рекао је за Бету представник УГС "Независност" Зоран Ристић.

Додао је да Закон о раду предвиђа могућност да се зарада коригује и два пута годишње у случајевима поремећаја на тржишту, какав је висока инфлација.

Додао је да синдикати не прихватају усмено објашњење Министарства финансија да нема разлога да се повећа минималац у овој години.

Ристић је рекао да су синдикати предложили да се минимална зарада у овој години коригује бар за десет одсто да би се очувала куповна моћ радника са таквом зарадом.

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) и УГС "Независност" су у пролеће ове године покренули иницијативу да се минималац за ову годину коригује, али су представници Министарства финансија тада изнели исту аргументацију као и данас - да нема разлога за повећање, и разговори су прекинути.

Оба синдиката су тада најавила да неће почињати разговоре о минималцу за наредну годину пре но што држава повећа за ову годину или изнесе рационалну аргументацију због чега нема разлога за то.

Ристић је рекао да су синдикати предложили да се ове године од септембра повећа минималац бар за десет одсто, а затим и за наредну око 20 одсто "јер није реално учинити то у једном кораку".
Izvor Beta

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa