Инфо

22. јул 2018.22. јул 2018.
Стручњаци: Свет ће изгубити борбу против сиде ако нема довољно новца

Стручњаци: Свет ће изгубити борбу против сиде ако нема довољно новца

АМСТЕРДАМ, 22. јула 2018. (Бета-АФП) - За борбу против сиде додатно је потребно милијарде долара јер ће се у противном епидемија те заразне болести поново распламсати, упозорили су вечерас стручњаци пред почетак Међународне конференцији о сиди у Амстердаму.

"Појавиће се проблеми ако немамо додатног новца", рекао је истраживач и дипломата Марк Дајбул пред скуп који почиње у понедељак и траје целе недеље, до петка.

Дајбул је бивши директор светског Фонда борбе против сиде, фондације која улаже у истраживања и помоћ оболелима.

Укупно 36,9 милиона људи тренутно у свету живи с вирусом ХИВ-а. Број инфекција је опао први пут од почетка 21. века, док годишње од синдрома аутоимуне дефицијенције (сиде) умре испод милион људи, 2016. их је преминуло 990.000, а 2017. 940.000.

Фонд УН за брову против сиде УНАИДС сматра да седам милијарди долара годишње није довољно за борбу против те болести.

Стручњаци и разна удружења страхују од смањења америчких донација.

Од доласка Доналда Трампа на власти у САД, која је прва земља у донацији у борби против сиде, нове америчке власти су најавиле буџетске резове које Конгрес још није одобрио.

"Још смо веома, веома далеко од постизања нашег циља, не само у искорењивању сиде, већ и у превенцији", рекао је кенијски стручњак Ндуку Килонзо и додао да су смањена средства и за фондове које се баве дистрибуцијом презерватива у угроженим подручјима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa