Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Фото: приватна архива/преузето с странице Шабачке гимназије

Фото: приватна архива/преузето с странице Шабачке гимназије

Шапчанин Никола Опачак, млади научник, добитник престижне награде „Лудвиг Болцман“

Шапчанин Никола Опачак, млади научник добитник је престижне награде „Лудвиг Болцман“ за изузетна постигнућа у теоријској физици.
Фото приватна архива/преузето са фб странице Шабачке гимназије

Никола је рођен у Шапцу 1994. године где је завршио основну школу и гимназију као ђак генерације, 2009. и 2013. године.

У току школовања је истакао интересовање за природне науке, чему сведоче бројне награде из математике и физике на републичком нивоу. Студије уписује 2013. године на Електротехничком факултету у Београду, где је сваке године награђиван као студент генерације.

Основне студије завршава 2017. године са просеком 9.98, а следеће године, на истом факултету и мастер студије из области физичке електронике са просеком 10. Током студија је примао стипендију за таленте Министарства спорта и омладине републике Србије и награду BAFA USA. Вољу за научним истраживањем стиче током основних студија и до краја мастер студија објављује 4 рада у међународним часописима.

Докторске студије уписује 2018. године на Техничком универзитету у Бечу из области наноелектронике и фотонике у групи проф. Готфрида Штрасера. Од тада објављује већи број радова у престижним научним часописима попут Nature и Physical Review Letters, a cвој рад презентује на конференцијама у Европи и САД.

У току докторских студија учествује као коаутор у неколико пројеката са међународним институцијама, међу којима се истичу Универзитет Харвард и ЕТХ у Цириху.
Никола је завршио докторске студије у јуну 2022. године, при чему је његова докторска дисертација награђена као најбоља дисертација те године у оквиру Електротехничког факултета на Техничком универзитету у Бечу.

Од 2022. до 2023. ради и као истраживач на Универзитету Харвард у групи проф. Федерика Капаса.

У Базелу 2023. добија престижну „Лудвиг Болцман“ (Ludwig Boltzmann) награду, коју додељује Аустријско удружење физичара сваке друге године за изузетна постигнућа у теоријској физици. Награда му је уручена као једном од најмлађих добитника тог признања икада.

Од јула 2023. године живи у Цириху, са супругом Анђелом, где започиње каријеру у индустрији као развојни инжењер на примени свог истраживачког рада.
Г.П. /Шабачка гимназија

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa