Инфо

26. септембар 2023.26. сеп 2023.
С лева на десно: Оливера Милош Тодоровић и Биљана Малетин/Глас Подриња

С лева на десно: Оливера Милош Тодоровић и Биљана Малетин/Глас Подриња

Филм и трибина о родно осетљивом језику

У сали Културног центра Шабац, данас је промовисан документарни филм Језик и стварност, након чега је уследила дискусија о родно осетљивом језику. Ово је четврта промоција коју организује Мисија ОЕБС-а у Србији у сарадњи са Уметничко-продукцијском групом ShockART. После Новог Сада, Ужица и Врања, пре Београда, у Шапцу.
Глас Подриња

- Родно сензитивни језик је важан за успостављање родне равоправности у Србији. Начин на који говоримо је и начин на који гледамо жене и мушкарце. Поред важности за друштвену промену, родно сензитивни језик биће и обавеза по Закону о родној равноправности. Ово је трибина, промоција идеје, разговор са грађанима и грађанкама Шапца и представницима институција где ћемо продискутовати важност целог концепта и сагледати отпоре – шта је то што људима смета, или недостаје, каже Биљана Малетин, експерткиња и активисткиња за родну равноправност.
Глас Подриња

Уметничка група ShockART, партнер на овом пројекту, продуцирала је филм Језик и стварност. Режију потписује Оловера Милош Тодоровић.
Глас Подриња

- Промоцију родно осетљивог и недискриминаторног језика започели смо снимањем документарног филма Језик и стварност, који смо приказали у великим градовима у Србији, а потом су уследиле дискусије на факултетима, што је резултирало видео клиповима који су дељени на друштвеним мрежама. Очекује се, на основу Закона о родној равноправности, да институције и медији званично почну да користе родно осетљив језик до 2024. године. Зато смо ове године фокусирани на медије и локалне самоуправе, који су у обавези да преузму родно осетљив језик, али и на едукацију грађанки и грађана који недовољно познају или нису довољно инфорисани у вези са овом темом. Сви догађаји биће документовани у оквиру двадесет видео клипова који ће бити дистрибуирани путем друштвених мрежа. По завршетку овог догађаја, у симулацији ТВ екрана фотографисаћемо све присутне. То радимо у свим градовима и на свим промоцијама са понуђеном родно осетљивом речју коју изаберу, а за коју сматрају да јој није место у употреби, или нису сигурни, или мисле да је њена употреба подразумевајућа, истиче Оливера Милош Тодоровић, која је основала Уметничко-продукцијску групу ShockART.
Глас Подриња
М.Ф.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa