Инфо

6. октобар 2023.6. окт 2023.
Pixabay

Pixabay

Шабачки џез на чешки начин

Оркестар Шабачког певачког друштва „Занатлија“ започео је 1933. године еру џеза у Шапцу, а предратну џез сцену нашег града употпунио је џез оркестар Шабачке трговачке омладине настао 1938. године, дакле потпмци чланова мога обележити 85 година од оснивања.

оснивачка постава Џез оркестра Шабачке трговачке омладине - 1938. година


Оркестар ШТО формиран је у Дому Шабачке трговачке омладине (данас зград ау којој је смештен Културни центар). Најзаслужнији за формирање је Чехолсовак Владимир Дудник, наставник музике у Шапцу у том периоду. Писао је музичке аранжмане, уређивао мумере у свескама где је свака имала свој број. Дудник је набављао и нотне записе из иностранства, а ЏО ШТО је био познат по изведбама музике за игру и плес. Игранке суботом у кафанама „Мали Париз“ и „Касина“, овај Оркестар је учинио познатим, уз изведбе танга, фокстрота, валцера и свих онда познатих окретних игара.

Први састав Оркестра чинили су: Никола Лукић (тенор саксофон), Владимир Дудник, Драгутин Бата Црнчевић (виолина), Нисим Меламед (виолина), Живко Стојановић (бубњеви), Миле Правдић (хармоника), Илија Трифуновић (хармоника) и Вукосав Алексић (хармоника).

Џез оркестар ШТО је наступао до избијања Рата у априлу 1941. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa