Инфо

11. октобар 2023.11. окт 2023.
Кућа у Јеленчи где су смештени корисници услуге/Глас Подриња

Кућа у Јеленчи где су смештени корисници услуге/Глас Подриња

Нови почетак за кориснике услуге Становање уз подршку

Поводом Светског дана менталног здравља, обележен је званични почетак пружања услуге социјалне заштите Становање уз подршку за особе са инвалидитетом. Услуга је покренута у оквиру пројекта „Подршка за самостални живот – нови почетак“, који су финансирали Европска унија и град Шабац.
Глас Подриња

Становање уз подршку реализовао је град Шабац у сарадњи са Cartasom Шабац и Центром за социјални рад. Набављена је кућа у Јеленчи, адаптирана и опремљена намештајем и пратећим уређајима. Ту живи четири корисника са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама.
Градоначелник Шапца др Александар Пајић/Глас Подриња

- Град Шабац је град једнаких по правима и обавезама. Зато се трудимо да изађемо у сусрет људима којима је помоћ потребна. Ове године смо за ову услугу издвојили 4 милиона динара из буџета града, уз захвалност Европској унији која је препознала и подржала наш пројекат. Заједничким снагама правимо озбиљне и добре резултате. Сигуран сам да ћемо, уколико буде било потребно, ширити услуге социјалне заштите, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Град првина јединствен је у области социјалне заштите, с обзиром да има највећи број услуга, посебно за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама.
Мирољуб Николић директор Caritasa Šabac/Глас Подриња

- Становање уз подршку једна је од недостајућих услуга у систему социјалне заштите у Републици Србији, која је у процесу деинституционализације, преласка са институционалног на збрињавање у заједници. Због тога је ова услуга веома значајна. Циљ оваквих услуга је да се корисници оспособе за самосталан живот, да живе у заједници, да се укључују у неке од друштвених активности и буду корисни чланови друштва. Услуга је лиценцирана за шесторо корисника, а за сваког имамо индивидуални план услуга, нагласио је Мирољуб Николић, директор Caritasa Šabac.

У оквиру пројекта Становање уз подршку направљене су 23 стамбене јединице. Ова кућа је 24-та, а њени корисници претходно су били на листи Центра за социјални рад.
Јелена Милошевић, члан Градског већа/Глас Подриња

На нивоу града постоји 6 права и 12 услуга социјалне заштите.
- Ми стратешки планирамо развој социјалне заштите на локалном нивоу. Испитивали смо потребе наших суграђана из осетљивих група и у складу са њима планирали социјалну заштиту у нашем граду. У фокус тренутно стављамо иновативне услуге, које ће у наредном периоду бити успостављене. Све услуге имају сталност и одрживост, што значи да се током године финансира из градског буџета. Скоро све услуге за наше кориснике су у потпуности су бесплатне, дакле, што је значајна подршка нашим суграђанима у стању социјалне потребе, каже Јелена Милошевић, члан Градског већа.
Корисници су срећни јер напокон имају кров над главом.
Глас Подриња

- У каквим сам условима живела, шта сам све прошла... прави пакао... Ово је рај, каже корисница Тамара Масло.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa