Инфо

11. октобар 2023.11. окт 2023.
Свечани програм поводом прославе годишњице Библиотеке шабачке (фото: Глас Подриња)

Свечани програм поводом прославе годишњице Библиотеке шабачке (фото: Глас Подриња)

Библиотека шабачка - 176 година млада

Књига не стари, она злати, највеће вредности настајући улазе у сферу вечности, а установе које чувају писану реч, баштине културу једног поднебља остају вечно младе. Младост бројчаном вредношћу добија само једно обележје. Библиотека шабачка, овдашњи храм књиге, 11 октобра постао је 176 година млад.

фото: Глас Подриња


Траг времена на страницама оставља златни траг, писана реч остаје за вечност, а свака нова година је једна виша вредност и још једна нова генерација која има прилику да спону са прошлошћу чува читајући слова рођена у прошлости.

- Библиотека је много више од простора испуњеног књигама, она је простор без граница место где се упуштамо у дијалог прошлости и садашњости, стварајући просторе за размишљање о томе ко смо и куда идемо. Библиотека шабачка је трајање са сврхом, циљем, смислом, интенцијом, идејом водиљом. Поносни смо што смо једно од културних обележја овог града, препознати на културној мапи Србије. Библиотека је велика породица коју чине сви запослени, корисници, пријатељи и сви они којима је у животу Библиотека оставила траг. Поносни смо што сви шире лепу реч о библиотеци, сведоче о нашем богатом фонду и што нам се изнова враћају – истакла је директорка Библиотеке Јелена Подгорац Јовановић.

Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке (фото: Глас Подриња)


Од Читалишта шабачког проте Јована Павловића до дaнашње установе културе која својом грађом и различитим програмима испуњава у многоме обликује културну сцену града, Библиотека је прошла дуг пут, кроз различите просторе, доба и времена, но мисија, значај и љубав Шапчана су је увек чувале. Библиотека је увек могла и увек ће моћи да рачуна на подршку Града.

Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца (фото: Глас Подриња)


- Библиотека шабачка је место од које сви имамо велика очекивања и место где увек добијемо оно што очекујемо, пре свега топлу реч, пријатељски однос. У времену када преовлађују краћи формати, брзе форме, телефони, Библиотека шабачка је чувар универзалних и вечних вредности. Дивим се Библиотеци која успешно води битке за нове читаоце, да писану реч реч приближе свима, посебно најмлађима. Она је храм, уточиште, сигурна лука, почетак путовања и место повратка са дугих путовања, све приче, авантуре сабране су у овој установи доступни свима. Град ће увек бити потпора и Библиотеци и другим установама културе у Шапцу. Издвајамо из годишњег буџета више од 60 милиона динара за Библиотеку шабачку, а поносни смо да издвајамо до сада највише новца за куповину књига, око пет и по милиона динара, што је највеће издвајање и у Србији за те намене – истакао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.

Управо мишљења посетилаца Библиотеке, најеминентијих имена, посетилаца који су брзо постали и пријатељи, из света уметности, културе, науке сабрани су у изложби „Други о нама. Слажемо се.“ којом је употпуњем свечани слављенички програм. У оквиру отварања изложбе додељена су признања најбољим читаоцима.

Библиотека шабачка данас може да се похвали изузетним фондом, збирком периодике. рукописима, старим и ретким књигама, програмима културе који обухватају представљање дела најзначајнијих имена писане речи, ликовним и документарним изложбама, као и константним радом са децом и младима. Установа усклађује рад са савремним трендовима, пословање је потпуно аутоматизовано, у употреби је програм БИСИС - Библиотечки информациони систем за подршку раду јавних, школских, високошколских и специјализованих библиотека. Дигитализација завичајне грађе је у поодмаклој фази, а на сајту су доступни и многи други сервиси.


Признања за најверније читаоце, од најмлађих до сениора (фото: Глас Подриња)


Признања за најактивније читаоце

Признања за најверније читаоце заслужили су: Јулија Вујиновић, најмлађа добитница, Илија Бабић Теодоровић, Снежана Мартиновић и Јасмина Маринковић.

-Нисам дуго члан Библиотеке, можда три или четири године, пре тога сам књиге куповала или позајмљивала из приватних библиотека познаника. Одлучила сам се потом за учлањење и диван пријем, сјајан однос са свима и помоћ коју добијем при избору учинили су да уживам у сваком доласку. Не знам број прочитаних књига, али уживам у осећају када сваку приведем крају - рекла је Јасмина Маринковић, виша медицинска сестра у пензији.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa