Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Фото: Шабачко позориште

Фото: Шабачко позориште

Премијера у Шабачком позоришту

У Шабачком позоришту у вечерас, 12. октобра, премијерно ће бити одиграна представа „Госпођа министарка“ рађена према истоименом тексту Бранислава Нушића. Текст, безвремен и увек актуелан, у режији и адаптацији Оље Ђорђевић, по први пут на велику сцену градског театра доводи Живку министарку у пуном сјају. Како је истакла редитељка на конференцији за медије, чекала је прави тренутак, али и своју идеалну министарку. Коцкице су се сложиле и глумица Анета Томашевић од 12. овог месеца у свој богати протфолио дописује и улогу коју многе драмске уметнице прижељкују.

- Радња Нушићеве „Госпође министарке“ смештена је „у доба сусрета прошлога и садашњега века“, односно на прелазу из деветнаестог у двадесети век. Ми смо у нашој представи отишли сто година касније, али се, осим пригодне терминологије, ништа суштински није изменило. И даље су око нас припрости људи који би да представљају елиту земље потпомогнути мањком образовања и вишком неукуса; корумпираност и размена разних услуга зарад личне користи; бахатост, покондиреност, неписменост – све је ту, о којој год деценији да се ради. Због тога је лако препознати Живку, разумети одакле долази и куда је кренула, а некима, сигурно, и идентификовати се с њом. До када ће овде бити тако, време ће показати. Нама остаје само да се надамо да све има свој крај, па и Живке, макар то одузело Нушићу ту његову ванвременску актуелност – појаснила је редитељка Оља Ђорђевић и додала да је Нушић наш савременик, те да је одавно постало клише који се у свакој прилици радо изговара.

Режија и адаптација:
Оља Ђорђевић
Сценограф:
Дамјан Параносић
Костимограф:
Милица Грбић Комазец
Композитор:
Харис Шећеровић
Сценски говор:
Саша Латиновић
Сценски покрет:
Данило Миловановић
Дизајн светла:
Радомир Стаменковић

АНЕТА ТОМАШЕВИЋ - Живка
СОЊА МИЛОЈЕВИЋ - Дара, Пера Каленић
ДЕАНА КОСТИЋ - Рака, сека Соја, Панта, Сава, госпођа Ната
ДРАГАНА РАДОЈЕВИЋ - Анка, тетка Даца
ИВАН ТОМАШЕВИЋ - Ујка Васа, Курир
СЛОБОДАН ПЕТРАНОВИЋ – ШАРАЦ - Пера из административног, тетка Савка, Јова Поп-Арсин,
Риста Тодоровић
МИЛОШ ВОЈНОВИЋ - Сима Поповић, др Нинковић, Миле, Јаков, професорка Дабић, полицајац
ВЛАДИМИР МИЛОЈЕВИЋ – Чеда

Инспицијент:
Зорица Стевановић
Суфлер:
Мирјана Божанић


-Међутим, тај клише је истина која га чини једним од највећих драмских писаца на овим просторима. Његови ликови заиста живе свуда око нас и у нама. Његов текст је могуће сместити у сваку епоху и он ће бити подједнако актуелан. То говори о његовој генијалности, али и о трагедији нашег менталитета.
Глумица Антета Томашевић наводи да је процес припреме представе био изазован, али да је анасамбл уживао, те се нада да ће и публика уживати.

-На свакој проби сам била иненађена како су колеге на сцену доносиле различите улоге. Већина њих тумачи више улога у представи. За тако нешто потребна је велика концентрација, рад, сарадња и посвећеност. Верујем да ће и публика уживати, као што смо и ми. Мислим да се госпођа министарка пре свега уклапа у наш менталитет који је Нушић пре сто година тако добро описао. Сваког дана на улици можете срести Живку – додала је глумица.
М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa