Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Матиас Дуплеси (фото: фото: www.savarez.com)

Матиас Дуплеси (фото: фото: www.savarez.com)

Блуз и џез фестивал: Матиас Дуплеси и Жереми Жув

Гитара је инструмент који је најлакше свирати и инструмент који је најтеже свирати добро. Класична гитара носи у себи читав један свет. Када погледате шта све она може и спојите са оним што уметник може извести са њом, схватите да се свачији идентитет јасно изрази управо кроз гитару
Сви који буду у сали Шабачког позоришта у недељу, 29. октобра, од 20:30 имаће прилику да на шабачком Интернационалном blues&jazz фестивалу присуствују светској премијери и првом наступу Матиаса Дуплесија и Жеремија Жува као тандема. Појединачно реч је о именима чији помен у свету класичне гитаре значи много, а квалитет потврђују најпрестижнија светска признања.

Стварају и свирају појединачно, они су два од три члана трија (уз њих је ту и Амир Кавтекар) који је део свих престижних фестивала, а пред Шапчанима ће наступати у дуету.

У Шапцу први пут као тандем (фото: mathiasduplessy.fr)


Најзаслужнији за њихов долазак у Шабац је наш суграђанин, Стеван Јовић и сам маестро класичне гитаре, професор и део организационог тима Фестивала. Јовић који пре свега наглашава енергију коју доносе гости из Француске.

-Они су врхунски музичари, изузетно скромни људи, ненаметљиви, тихи, а на сцени доносе невероватну енергију. Матиас је врхунски композитор, богатог опуса, мултиинструменталиста, он различите стилове спаја у јединствени језик. Дуо Дуплеси Жув функционише на бази композитор-извођач, представљају ауторска дела – истиче Јовић.

Жереми Жув (фото: images.squarespace-cdn.com )


Дуплеси је пронашао начин да фанк, џез и класичну музику споји у јединствене композиције. Инспирисан импресионизмом, Клод де Бисијем пре свега створио је уникатни музички израз. Жереми Жув у својој колекцији признања има неке од најзначајнијих у Европи и свету.

Недавно су њих двојица заједно са Кавтекаром наступили на јубиларном 50. Фестивалу класичне гитаре у Њујорку, највећем фестивалу овог инструмента на свету.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa