Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: ГП и ОШ „Лаза К. Лазаревић

Фото: ГП и ОШ „Лаза К. Лазаревић

Осликавање школског дворишта „Лазине“ школе. Активно учешће ученика уз менторство професора и подршку управе школе. Велика уметничка дела насликана вештом руком талентованих ђака седмака. Галерија на отвореном у школском дворишту

Нови мурали у дворишту ОШ „Лаза К. Лазаревић“: Oсновци стварају чаробна дела

Реплике уметничких дела ,,Звездано небо” Ван Гога и ,,Поље божура” Надежде Петровић ученици Основне школе „Лаза К. Лазаревић“ верно су осликали на зиду школског двориша у Шапцу.

Звездано небо и поље божура у дворишту
Поводом Дечије недеље, у Галерији на отвореном, ђаци седмог разреда са наставником Иваном Вујанићем су насликали два нова мурала. Идеја је настала на часу ликовне културе, а ово нису прва уметничка дела настала у Лазиној. Идеја је да двориште постане мала оаза стваралаштва, по мери ученика. Оно што је примарно је да управо они који похађају школу буду реализатори активности и осликају мурале.

Фото: ГП и ОШ
„Лаза К. Лазаревић“


Професор ликовне културе Иван Вујанић наглашава да је управа школе, посебно директор Милан Благојевић велика подршка, те да уз интересовање и ентзузијазам ученика идеје лако реализују.

-За сваки предлог, иницијативу директор нас је подржао. Приликом куповине материјала, организације и реализације, школа је увек ту. Имамо још планова, идеја. Желимо да простор иза школе заиста буде права галерија на отвореном – додаје Вујанић.

Фото: ГП и ОШ
„Лаза К. Лазаревић“


Заједничким снагама од идеје до реализације
Наглашава да су ученици осликали мурале, а да им је он као ментор помогао у припреми боја.

-Ученици су веома посвећени, желе да учествују. Мислим да је осликавање дворишта лепа акција, не само за школу, већ и ђаке који пробају нешто ново, стварају и остављају свој печат у простору где проводе већи део свог времена.Верујем да је добро да покажу своје умеће и креативност, а да је наставник ту да само усмерава и помогне у одређеним сегментима.

-Осликавање мурала било нам је баш занимљиво. Када смо бојили цвеће то нам је било најинтересантније, а затим и црква на муралу „Поље божура“ и планине. Није било баш лако, посебно део око мешања боја. Ту нам је наставник помогао и мислим да смо се добро снашли. Свиђа нам се оно што смо урадили, савршено је. Није лако уметницима, јер је неке ствари захтевно осликати – рекла је Исидора Шућур.
-Док смо радили деловало нам је тешко, али на крају све је одлично. За мене најзахтевнији делови су били дрво и ветрови код Ван Гога. Часови ликовног су инспиративни, а осликавање је био један велики процес. Надам се да ће нас наставник поново позвати да учествујемо у некој другој акцији и да насликамо још неко велико и познато дело – истакла је Андријана Илић и додала да иако је уметност инспиративна, занимљива не планира да се професионално посвети стваралаштву. Жели да јој сликање буде хоби у будућности.
-Било је баш лепо, јер је свако имао свој задатак и оно што треба да уради. Било је неких елемената који су тражили више пажње. Свиђа ми се, али мислим да смо могли још боље да урадимо. Због тога планирам да учествујем и у наредним радовима – појаснио је Михаило Цвејић.


Фото: ГП и ОШ
„Лаза К. Лазаревић“


Намера је да простор дворишта иза школе буде у потпуности осликан муралима и са позорницом за различите активности, програме „Лазине“.
Професор Иван Вујанић и ученици који су осликали мурале (Фото: Глас Подриња)
М.Ж.Б.
  • Поље божура, Надежда Петровић (Фото: Глас Подриња)
  • Звездано небо, Винсент Ван Гог (Фото: Глас Подриња)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa