Инфо

1. децембар 2023.1. дец 2023.
Глас Подриња

Глас Подриња

Народни универзитет у Шапцу прославио стоти рођендан

На данашњи дан, 1. децембра 1923. године, основан је Народни универзитет у Шапцу. Том приликом, представљена је монографија „100 година Народног универзитета Шабац“, чији је аутор проф. др Бранислав Р. Танасић.

- Директор и ја смо истраживали и пронашли податак да је Народни универзитет по други пут основан у саставу Шабачке народне књижнице и читаонице 1928. године. У годишњим извештајима ШНКЧ, пронашли смо много података и илустрација за монографију. Тако је прича кренула. Наша идеја је била управо та - да осветлимо предратни део, који је био скрајнут из јавности. Иако је оригинални Народни универзитет постојао (са минималним активностима), 1958. основан је Раднички универзитет. О том периоду готово да нема више трагова да би, четири године касније, дошло до спајања чиме је извршена званична егзекуција Народног универзитета до 2003. када је вратио своје оригинално име, истиче проф. Танасић.
Проф. др Бранислав Танасић/Глас Подриња

Протеклих пет година, Народни универзитет је, по Закону о јавно признатом организатору, поново афирмисао активности за стручно оспособљавање и различите занате.
- Кроз нашу фирму прошло је преко педесет хиљада полазника. Мислим да смо први регионални јавно признати организатор активности за образовање одраслих. Код нас може да се добије сертификат за бравара-заваривача, монтера суве градње, неговатељицу, пекара, као и за енглески језик. У процесу смо добијања решења и за друга занимања. Предуслов је завршена основна школа и најмање шест месеци праксе за одабрано занимање, каже диреткор Народног унивезитета Дејан Марковић.
Директор Народног универзитета Дејан Марковић/Глас Подриња

Проф Танасић подсетио је присутне да је Народни универзитет основао Љубомир Павловић.
- Према годишњем извештају Шабачке књижнице и читаонице, један део фонда био је одвојен за његово попрсје, међутим, избио је рат, новац је нестао и то више никада нико није поменуо, додаје Танасић.
М.Ф.

Најновији број

14. фебруар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa