Инфо

20. децембар 2023.20. дец 2023.
фото: Шабац против насиља фб страна

фото: Шабац против насиља фб страна

Шабац против насиља: Захтевамо поништавање локалних избора у Шапцу организиваних 17. децембра

Коалиција "Шабац против насиља - Небојша Зеленовић" поднела је Градској изборној комисији приговор са захтевом за поништавање локалних избора спроведених у Шапцу 17. децембра. Као разлог наведен је "велики број и тежина неправилности у свим фазама изборног процеса".

Како је наведено у приговору листе коју је предводио некадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић У предизборној фази утврђене су неправилности везане за садржину бирачког списка, што је довело до тога да је у Шапцу на локалним изборима гласао велики број лица која немају пребивалиште на подручју града и која су тог дана организовано доведена у Шабац из околних места и Републике Српске. Такође, велики број лица није имао прилику да гласа, јер су из непознатих разлога избрисани из бирачког списка

Шабац против насиља истиче неправилности као што су: куповина гласова, фотографисање гласачких листића, гласање за другог, колективно гласање и организовано довођење бирача на бирачко место, ради лакше контроле, чиме је нарушен принцип тајног и личног гласања. Истовремено наведено је да је по завршетку гласања, при предаји изборног материјала Градској изборној комисији, на седници ГИК није вођен записник о утврђеном чињеничном стању и уоченим неправилностима, чиме је како се наводи, остављен простор за накнадне исправке и прекрајање изборних резултата.

Најављено је подношење кривичних пријава надлежним организма због фалсификовања бирачког списка и кривичних дела против изборних права. Листа у саопштењу које преноси агенција Бета наводи да је рад Градске изборне комисије био нетранспарентан. Важне информације нису истицане на седницама, већ су биле познате само председнику ГИК.
ГП/Агенција Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa