Инфо

21. децембар 2023.21. дец 2023.
Шабачка опозиција тражи понављање избора

Шабачка опозиција тражи понављање избора

Заједничку конференцију за медије одржали су представници локалних изборних листа "Шабац против насиља", "Удружени побеђујемо", "Чиста листа за другачији Шабац", "Домаћински за село и град" и "Време је за дела". Листе су заједнички захтевале обарање и понављање избора у Шапцу.

Небоја Зеленовић, носилац листе "Шабац против насиља" навео је да се они не слажу са резултатима избора и тврди да је изборна воља грађана озбиљно прекројена. Позвали су се на повреду чланова закона о јединственом бирачком списку.

-Српска напредна странка је грађане из других држава, градова и општина доводила да гласају на бирачким местима где немају пребивалиште. Нико не може да има два пребивалишта, него само једно где може да гласа. Као народни посланик сам тражио податке, у октобру и новембру, од надлежних да ми доставе колико има бирача у Републици Србији и нисам добио одговоре. Верујемо да је велики број грађана гласао у градовима и општинама где нема пребивалиште. Међународна тела која су надгледала изборе у Србији су то видели и они ће о томе обавестити нашу јавност. Српска напредна странка је довезла људе из општина где није било гласања у Шабац, рекао је Зеленовић и додао да поред понављања избора мора да се утврди кривична одговорност и да се очисте бирачки спискови.

Татјана Марковић Топаловић, носилац листе "Удружени побеђујемо" навела је да смо у четири године имали три пута изборе који су били све само не демократски. Посебно је истакла значај чињенице да су, иако изашли на изборе на различитим листама, сада сви иступили јединствено.

-Мислим да за пет година у нашој земљи неће имати ни ко да гласа, нити ће желети да гласа. Бојим се да ћемо проћердати будућност не само наше деце него и наших унучића. Ми хоћемо да радимо у интересу Србије и града, а не у личном интересу. Мислим да је ово тренутак да се наша земља ресетује и схвати важност ситуације, рекла је Татјана Марковић Топаловић.

Милош Милошевић, други на листи "Шабац против насиља" рекао је да живимо у земљи где се 12 година Влада бави тиме како да изигра законе. Сматра да је "превршила дара меру".

-Када су почели да пријављују неке људе на адресе без тога да власници станова знају да су ти људи пријављени на њихове адресе, очигледно је да Вучићу не одговара састав грађана у Шапцу, па је одлучио да нас замени неким послушнијим. Немамо другог избора него да се боримо против тога и бранимо оно што сматрамо да је изборна воља гађана, а пре свега Закон, рекао је Милош Милошевић.

Одговор Градске изборне комисије очекују у року од 72 сата, а уколико не буде понављања поднеће уставну жалбу Уставном суду.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa