Инфо

3. јануар 2024.3. јан 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Бранко Џиновић, организатор Шабачке концертне сезоне и оснивач ЦДМ

Бранко Џиновић: Шапчани воле добру музику

Шабачка концертна сезона најављивана као јединствени уметнички догађај у граду оправдала је очекивања. Од априла до децембра на различитим сценама установа културе смењивали су се признати уметници који су задовољили укус домаће публике, а у жељи да чују добар звук у наш град су долазили и из Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Руме.

Све сале су биле испуњене до последњег места, а улаз бесплатан. Иницијатор манифестације је Центар за добру музику (ЦДМ) чији је оснивач Бранко Џиновић.

-Програмски, цела сезона је била креирана тако да што више Шапчана нађе нешто за себе, да може да одабере да дође на концерте различитих жанрова и врхунских извођача. Та идеја испоставила се као добра. Сви концерти су били заиста посећени. У последње време у Шапцу се јако мало тога дешавало и желео сам на неки начин да допринесем музичкој сцени града. Није ми било изузетно важно само да доведемо нека велика имена, него да шабачки уметници учествују у свему томе, јер у супротном не би имало смисла. Имамо доста сјајних музичара који углавном не живе у Шапцу. Ова концертна сезона и јесте била једна од мојих локалпатриотских побуда са идејом да се у континуитету грађанима нуде такви садржаји како би се публика градила. Одласци на концерте су заправо навика која се стиче, али и губи ако се не практикује- каже Џиновић.

Часови плеса у „Абрашевићу“
Одмах после концерта танго ансамбла Libercuatro организовали смо и уводни час у танго плес, пошто је сада танго јако популаран у Србији и свету. Будући да сам ја некад плесао танго, сада га само свирам, желео сам да се и Шапчани у томе опробају. Креирала се група и сада сваке среде од 21 сат плесни пар професионалаца, Драган Ћулум и Наташа Кнежевић из Новог Сада, води часове танго плеса у КУД „Абрашевић“.


Концерт за Дан града је означио почетак?
Суштински, можемо да кажемо да је то била нека најава, увод у концертну сезону, и организаторски и програмски. Хор РТС-а је први пут гостовао у Шапцу, исто вече је наступио ансамбл Belezza Serba са солистима Опере Народног позоришта из Београда, тако да смо ту негде показали програмску и организаторску озбиљност. Званично смо почели 25. маја наступом Љубише Павковића, нашег легендарног хармоникаша и некадашњег вође Великог народног оркестра РТС-а и то смо назвали „Дружење са маестром“. Пошто дуго ради и толико је важан за нашу народну музику, сматрао сам да сигурно има шта да каже и испоставило се да је било тако, јер се вече претворило у двосатно дружење са њим. У јуну је наступио наш изузетни виолиниста Роберт Лакатош. Поред тога што је виртуоз на волини, он предаје на Факултету музичке уметности у Београду и Академији уметности у Новом Саду. Куриозитет тог концерта је био што је наступао на Страдивариус виолини. У јулу смо направили летњу паузу, а у августу је у Културном центру наступио танго ансамбл Libercuatro који је забележио сјајну посету. Била је пуна сала, па смо у башти приказивали концерт са пројектора.

Фото: "Глас Подриња"


Од септембра се наставио талас доброг звука.
У септембру смо организовали два концерта. На првом је наступио Shira U’tfila Trio. Хтели смо да дамо допринос обележавању Европских дана јеврејске културе, тако да је тај концерт одржан у Музеју шабачких Јевреја и одзив публике је био огроман, нису сви могли да стану. Kрајем месеца наступио је дуо из Новог Сада, гитариста Зоран Крајишник и флаутисткиња Лаура Леваи Аксин, обоје предају на Академији уметности у Новом Саду, сјајни су предавачи и извођачи. У октобру смо угостили Васила Хаџиманова у Шабачком позоришту. Гостовао је претходних година у Шапцу са триом и хтели смо да се овај пут представи у мало другачијем издању. То је један звук и репертоар, ово је био његов солистички наступ, добио је ту интимнију ноту. Огроман одзив, доста људи није могло да стане. У новембру је у шабачкој Музичкој школи после скоро десет година наступио миљеник шабачке публике, виолиниста Салко Лекић. Краљ Чачка је затворио сезону 16. децембра у Културном центру и то је био прави амбијент за саму завршницу.

Кратка биографија
Бранко Џиновић рођен је и одрастао у Шапцу, где је завршио нижу Музичку школу, а средњу у Крагујевцу, где је и студирао. Магистрирао је у Аустрији, докторирао хармонику у Торонту 2017. и постао први српски хармоникаш са академским звањем доктора. Вратио се у Србију 2018. и од тада је активан и у нашој земљи, а пише и музику за позориште.


Да ли сте у избору уметника „играли на сигурно“ или сте и ризиковали?
Није било страха да ће неки концерт бити празан. Водио сам се тиме кога бих желео да чујем и негде је лични укус одредио ствари у првој години, али свиђа ми се што су Шапчани препознали да је то добра идеја, да је избор уметника добар и чини ми се, како је одмицала концертна сезона, да је и интересовање расло. Мислим да нисмо много ризиковали. Из целог искуства смо научили колико је значајан дигитални маркетинг. За концерте за млађу популацију смо се више фокусирали на дигиталне платформе, а за нешто што смо желели да и старији суграђани знају смо штампали и постере и оглашавали у штампаним медијима. Финансијски, то је било изузетно значајно, као и подршка спонзора којима се овом приликом неизмерно захваљујем. Када сам им писао, истицао сам да је идеја да се културна сцена децентрализује, да Шабац понуди оно што имају већи градови. Генерални покровитељ је Град Шабац и та подршка даје смисао целом пројекту.

Фото: "Глас Подриња"


Показало се да постоји публика за овакве програме?
Постоји публика, сва та места на којим су били концерти су била пуна и то је на неки начин и прва година- тест, проба да видимо шта Шапчани желе да чују, на које концерте највише иду. Испоставило се да Шапчани иду на све концерте, да постоји публика за све музичке жанрове, за сву добру музику. Сви су задовољни учинком. Срећем људе по граду и неки концерти се препричавају, чујем речи подршке да наставимо и следеће године. Центар за добру музику је првенствено основан са намером да организује концертну сезону, али ће вероватно реализовати и неке друге пројекте или се удруживати са организацијама које функционишу на сличан начин. Планирамо следећу годину и неке идеје већ постоје. Вероватно ћемо задржати сличан модел за следећу годину, нећемо бирати више класичне и популарне музике, мислим да ћемо пробати да избалансирамо тај програм, избор уметника. Реализација ће зависити од подршке, спонзора. Уколико су људи заинтересовани да подрже и на неки начин учествују у Шабачкој концертној сезони могу да нам се јаве путем веб странице http://www.cdm.org.rs/. Изузетно сам задовољан сарадњом са културним институцијама које су се максимално потрудиле да нам изађу у сусрет и да заједно превазиђемо све потенцијалне организационе тешкоће.
Д.Д

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa