Инфо

5. јануар 2024.5. јан 2024.
Шапчанин Милутнин Пилиповић међу 112 најбољих у Србији(Фото: Приватна архива)

Шапчанин Милутнин Пилиповић међу 112 најбољих у Србији(Фото: Приватна архива)

Шапчанин Милутнин Пилиповић међу 112 најбољих у Србији

Милутнин Пилиповић, ученик Шабачке гимназије и некадашњи ђак Основне школе „Јанко Веселелиновић“ недавно је добио признање за изванредне резултате на републичким и међународним такмичењима за основне школе. Милутнин је међу 112 најбољих у Србији који су својим залагањем и знањем завредили награде које су им доделили министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић.

-Остварио сам резултате на републичким такмичењима из физике и математике, а учествовао сам и на Српској физичкој олимпијади. То су била такмичења у осмом разреду и веома сам поносан на постигнућа као и на добијено признање у Палати „Србија“. Значи када неко препозна твој успех и вреднује – истиче млади Шапчанин и додаје су такмичења била прилика да провери своје знање, а да су награде пристигле као последица уложеног труда.

Фото: Приватна архива


-Посебна припрема за такмичење не постоји. Не осећам то као обавезу, или терет, некако ми је природно. Наравно да захтева време, труд. Пред само такимчење осећам благу трему, али по завршетку осећам понос. Породица ми је велика подршка. Мислим да је то веома важно, али још важнија је вера у себе. Идеја да можеш нешто, да то желиш и радиш на томе.

Наставници ментори и узори
Сматра да је за сваког ученика важно да има подршку наставника, професора у школи, јер они мотивишу, усмеравају, пружају знања и вештине будућим академским грађанима.

-Морам да кажем да ми је ветар у леђа увек била моја разредна Верослава Вујановић. Имала је разумевања за моја такмичења и све оно што иде уз припрему. Мислим да би у неким сегментима школски часови могли да буду другачији. Младе занима наука, али ако је представљена и објашњена на интересантан начин. Ако то није, онда не стичу, или губе интересовање. Мислим да практичне наставе може да буде више како би се више ученика укључило. Недостаје лепота истраживања. Осећај када сам дођеш до неког решења, откријеш нешто.

Фото: Приватна архива


Подршка породице
Љубав и таленат према науци наследио је од родитеља и планира да настави путем науке у будућности.
-Још увек нисам сигуран шта бих студирао, вероватно ће то бити нешто из информационих технологија. Има времена, али знам да ће то бити наука.

Каже да би волео да једног дана уз своје име стоји епитет научник. Да ли ће успех остварити у матичној земљи, или иностранству време ће показати. За сада се фокусира на гимназијске обавезе.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa