Инфо

15. јануар 2024.15. јан 2024.
Постигнућа за памћење - лауреати признања за спортски подвиг 2023. године у избору најбољих спортиста Подриња

Постигнућа за памћење - лауреати признања за спортски подвиг 2023. године у избору најбољих спортиста Подриња

Као и у избору за 2022. годину и годинама пре тога, жири Гласа Подриња доделио је посебна признања за спортски подвиг у години коју смо испратили. У 65. избору Глас Подриња трофеје у овој категорији освојила су два појединца и један колектив.

Вредне трофеје кући понеће: Петар Курдулић, шабачки маратонац, Мирослав Петровић, ватерполо тренер из нашег града и Спортски савез особа са инвалидитетом Шабац. Наглашавамо да не постоји хијерархија међу њима, већ су сви добили једнака признања.

Петар Курдулић

Петар Курдулић је у каријери истрчао више од 70 маратона, циљ је да број буде троцифрен ускоро, а подвиг претходне године осзтварио је у мају у Мађарској када је истрчао стазу око језера Балатон (Ултрабалатон) дугу 211 км! Трчао је 30 часова и 41 минут у континуитету дистанцу која је приближна најкрћем путу од Шапца до Јагодине.

На старту је било 211 такмичара, док је 138 успело да прође кроз циљ у оквиру предвиђеног времена. Није циљ само претрчати деоницу, већ да би били на списку оних који су завршили неопходно је да то учините за мање од 31 сата, а током трке постоји више пролазних циљева и за сваки је предвиђено максимално време у којем је неопходно да прођете кроз њега, у супротном следи дисквалификација.

П. Курдулић (фото: прив. фб профил)


Мирослав Петровић

Школа ВК Шабац више није једна од, већ је најбронија и најквалитетнија у Србији, а међу пет шампионских титула и три Купа постигнућима се истакло годиште 2009. и млађи које предводи Микица Петровић. Они су успели да обједине титулу шампиона Србије, победника Регионалне лиге (екс Ју простор, прво издање за овај узраст) и освоје Томо куп, најквалитетнији европски турниру у ватерполу за млађе категорије. За овај узраст не постоји Лига шампиона, а дубровачки турнир увек окупља најквалитетније екипе, шампионе својих држава у поменутој старосној категорији. Савладалис у тимове из: Немачке, Италије, Шпаније, Хрватске и Црне Горе на путу до титуле.

Мирослав најмлађи тим Прве А лиге Саву довео до средине табеле на полусезони, а на старту 2024. године, предводећи јуниорски тим (2006. и млађи) освојио Куп Србије и донео шабачком ватерполу први трофеј у текућој години.

М. Петровић (фото: ВК шабац Елискир ФБ)


Спортски савез особа са инвалидитетом Шабац

Осим што је током године већ бројна спортска породица секција намењених особама са инвалидитетом проширена, баскин тим је освојио две европске медаље, иако тим са најмање искуства и једини без конкуренције у својој држави. Био је једини клуб репрезетнтациија на такмичењу. Уз константан рад ССОСИ Шабац је организовао промоције баскина у другим градовима поставивши темеље оснивању Савеза чије седиште ће бити највероватније у Шапцу.

Осим баскина, ССОСИ Шабац има и неколико шампиона Србије у парапливању, оформио је паракарате секцију, реализује различите психофизичке радионице, а може се похвалити да у чланству има и колективе у неколико спортова, све у врху српског спорта особа са ивалидитетом (стони тенис, атлетика, стрељаштво).

Д. Б.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa