Инфо

16. јануар 2024.16. јан 2024.
В. Вујовић селектор (фото: www.vesti-online.com)

В. Вујовић селектор (фото: www.vesti-online.com)

Вуја и Вук последњи олимпијски стратези

Рукометаши Србије су пред јасним задатком. Најпре морају да савладају Црну Гору, пожељно са два гола разлике, а потом се надају да ће Мађарска победити Исланд у утакмици која почиње 150 минута касније. Само уколико се оба предуслова испуне, Србија ће у други круг и задржава некакве шансе за пласман на квалифкациони турнир за Олимписјке игре.

Све друго ће означити тај крај нада. Последња два учешћа наших рукометаша, једина у последњих 36 година на Играма су дело шабачких тренера, два Веселина, Вујовића и Вуковића.

фото: www.ebay.ph


Веселин Вуковић је био селектор, а Вуковић први асистент у Сиднеју 2000. године. Ондашња репрезентација Југославије је у групној фази победила Јужну Кореју 25:24, Египат 25:22, Кубу 33:26, а поражена је од Немачке 28:22 и Русије 27:25. У четвртфиналу је победила Француску 26:21.

Против Русије у полуфиналу је Југославија имала предност на полувремену, но неизвесни меч су Руси ипак решили у своју корист 29:26 и касније освојили злато против Шведске. Медаљу је однела Шпанија у мечу за позицију три славивши 26:22.

-Четврто место је проглашено неуспехом, а након тога нисмо ниједном били ни близу таквог резултата - присећао се Игара Вујовић за наш лист 2020. године.

Лондон 2012

фото: Н. Неговановић


Веселин Вуковић је 2012. године најпре одвео Србију до другог места у Европи, а потом и кроз квалификациони турнир до Олимпијских игара, једини наступ Србије под тим именом. У Лондону је Србија била надомак победе против Шпаније у првом колу, али је поражена у финишу 26:21. Уследили су порази од Хрватске 31:23, Данске опет у изједначеном финишу 26:25, победа над Корејом 28:22 и меч одлуке против Мађара. Победили су суседи 26:23.

В. Вуковић у Лондону (фото: Jeff Gross, Getty Images Sport)


Пораз је значио елиминацију, а утакмица је упамћена по бравурама Дарка Станића на голу све до другог полувремена када је погођен у главу из непосредне близине. То као да је био увод у преокрет.

Пропустили смо: Атину, Пекинг, Рио, Токио, нисмо стгли ни до квалфикационих турнира, а да би се нашли у прилици за Париз морамо бити испред: Исланд,а Црне Горе, С. Македоније, Пољске, Чешке, Холандије, Португала, Румуније.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa