Инфо

24. јануар 2024.24. јан 2024.
Д. Аврамовић (фото: РАС)

Д. Аврамовић (фото: РАС)

Три деценије динара деда Аврама

Протекло је тачно три деценије од ступања на снагу Програма монетарне стабилизације која представља један од најуспешнијих програма спороведених у свету, а чији креатор је био Драгослав Аврамовић. Можда многи не знају тачан назив, али су све старији чули за "Деда Аврамову стабилизацију" којом је заустављена инфлација од 313 милиона процената на месесечном нивоу (2,03% на сат).

Д. Аврамовић (фото: http://ecpd.org.rs)


Драгослава Аврамовића је препоручио ондашњи директор Инвест банке Слободану Милошевићу, председнику Србије у том тренутку. Аврамовић је крајем 1993. изложио план Милошевићу који га је уз много размишљања и сумњи прихватио. Ступио је на снагу 24. јануара 1994. године и може се исказати у једној реченици. Један динар вредео је једну немачку марку, но суштина је била да је реформа спроведена без стране помоћи.

Ступио је на снагу 24. јануара 1994. године и може се исказати у једној реченици. Један динар вредео је једну немачку марку, но суштина је била да је реформа спроведена без стране помоћи.


Како истичу економисти Аврамовић је најпре фиксирао курс, надајући се да ће то бити почетни корак, јер фискални дефицит није могао да смањи. Убрзо је куповна моћ порасла код најсиромашнијих и одмах су трошили новац што је опоравило привреду. Аврамовић је стекао поверење људи и постао познат као човек који није чекао месечни извештај о кретању цена, већ је сам ишао у различите трговине и на киоске скупљајући податке, није веровао статистици званичној.

Мало је познато да је пре његовог програма било више неуспешних покушаја стабилизације који су креирали други економисти у Србији.

На месту гувернера Народне банке остао је до 1996. године када је смњен под званичним образложењем због прекорачеља овлашћења у разговору са ММФ, а у питању је био сукоб са ондашњим руководством. Крајем деведесетих и почетком двехиљадитих био је активан у опозицији. Премунуо је 2001. године у Вашингтону, у 82. години.
Д. Б./Око РТС

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa