Инфо

7. фебруар 2024.7. феб 2024.
Фото: Бета/Милан Обрадовић

Фото: Бета/Милан Обрадовић

Изабран нови Управни одбор Америчке привредне коморе

Стефан Лазаревић изабран је да још један мандат буде председник Управног одбора Америчке привредне коморе у Србији (AmCham Srbija). Лазаревић је потпредседник за глобалне операције у корпорацији NCR Voyix и генерални директор NCR Voyix за Србију.


Позицију првог потпредседника обављаће Дарко Поповић, генерални директор и председник Извршног одбора Банке Интеса. На месту другог потпредседника у новом сазиву биће Светослав Атанасов, генерални директор Кока-коле ХБЦ Србија и Црна Гора.

Гласовима представника компанија које су чланови АмЦхам изабрани су и нови чланови Управног одбора Коморе Горан Васић из компаније Yettel, Марија Поповић, ОТП банка Србија, Милан Самарџић, COG у сарадњи са Kinstellar-ом, Сандра Маринковић, Merck Sharp & Dohme, и Зоран Даљевић, Atlantic Група.

AmCham Srbija има више од 260 међународних и домаћих компанија које су у Србији инвестирале више од 20 милијарди евра и запошљавају 112.000 људи.


Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил је на отварању заседања Генералне скупштине Америчке привредне коморе изјавио да је тематска светска изложба Експо 2027 "шанса да Србија постане велики економски играч у Европи".

"У сваком смислу Експо 2027. какав год био распоред или план Европске уније је шанса да Србија изађе као велики економски играч у Европи", казао је Хил.

Оценио је да је ова година битна због "пројеката које ће Србија и САД урадити заједно, а кључни део је бизнис сектор".

"Иако се 2027. година календарски чини далеком, она ће стићи веома брзо. Пословни сектор ће бити кључни део односа САД и Србије", рекао је Хил.

"AmCham игра кључну улогу у јачању економске сарадње САД и Србије и убрзању привредног раста Србије. Честитам новим и сталним члановима Управног одбора, који су једни од најбољих пословних лидера у земљи и радујемо се сарадњи и у годинама које су пред нама", изјавио је амбасадор САД.

Председник Управног одбора Коморе Стефан Лазаревић је казао да односи две земље иду узлазном путањом.

"Желимо да креирамо дугорочну стратегију са циљем ублажавања ефеката светске кризе" и у оквиру те стратегије навео дигиталну трансформацију, унапређење система здравствене заштите, реформу енергетике, доследно спровођење "Зелене агенде" и подршку свим регионалним иницијативама за економске интеграције.

Додао је да се нада да ће будућа влада Србије имати пун мандат да би могла да се усредсреди на креирање стабилног пословног окружења и ситакао да ће "новој влади Србије AmCham, као и до сада, бити поуздани партнер и подршка у спровођењу најтежих реформи".

"Инситираћемо да се настави са 'Зеленом транзицијом' која је у складу са стандардима ЕУ. Очекујем да се настави са реформом енергетског сектора. Очекујемо наставак унапређења система здравства, а нарочито доступности лекова", рекао он.

"Снага AmCham-а лежи у поверењу чланства које чини најбољи део српске привреде. Рекордан број чланица обавезује нас да се наш глас још више и гласније чује у борби за атрактивно, предвидиво и стабилно пословно окружење", рекао је Лазаревић.

Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa