Инфо

8. фебруар 2024.8. феб 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Актив педагошких саветника Србије у мисији за боље образовање

Актив педагошких саветника Србије оформљен је пре око две године, а основале су га Дијана Брусин, Александра Суботић, Сена Вукотић и Александра Бакрач. Циљ ове за сада неформалне групе је да окупи све професоре, наставнике, учитеље, васпитаче и стручне сараднике у сва четири звања. Кроз различите активности раде на унапређивању стратегије за боље образовање, а истовремено се, кроз заједничко деловање свих чланова, ангажују и на унапређењу положаја свих колега који раде у образовним институцијама.

Биљана Дробњак координатор за ШУ Ваљево


Биљани Дробњак, мастер педагогу у звању педагошког саветника Шабачкој гимназији, поверена је улога координатора за Школску управу (ШУ) Ваљево. Подружница за ШУ Ваљево има 45 активних чланова и окупља колеге из три града: Лознице, Ваљева и Шапца и њихових општина. Функција је волонтерска, најважнија је сарадња и чланство подразумева размену идеја из педагошке праксе, мотивацију, подршку оних који раде исти посао и најбоље знају проблеме и како их решавати.

-За обављање посла координатора (нас 16) смо одабрани на основу референци из наших биографија и гласова колега из сваке школске управе којој припадамо. И пре него што сам одабрана за координатора, моја жеља је била да из сва три наша града имам и заменике, тако да ми сада помажу колега из средње школе у Лозници Мирко Марковић, колегинице из Ваљева Ивана Пецикоза и Шапца Маријана Радаковић, запослене у основним школама. Одговорност јесте велика, јер на веома важним састанцима представљате колеге, али мој принцип кога се чврсто и упорно држим јесте поштовање мишљења већине колега и од првог дана када су ме изабрали да им будем координатор, све колеге из ШУ Ваљево који су чланови Актива, имају могућност да износе своје предлоге, да кажу уколико се слажу или не ... До сада смо се бавили веома важним питањима у просвети и законодавним, пре свега мислим на уређење и дефинисање нашег положаја, а онда и практичним питањима, како и шта се може радити у свакодневној пракси- рекла је координаторка за ШУ Ваљево.

О Активу
Према незваничним подацима у Србији 797 просветних радника има неко од звања, а мало мањи број, 600 су чланови Актива. Актив је од велике групе заинтересованих чланова, пре годину дана, рад и координацију, због ефикасности наставио подељен у 16 школских управа, од којих свака има свог координатора. Процес формирања Актива је текао у супротном смеру од уобичајеног за настанак сличних група, од великог тј. већег ка раду са мањим бројем чланова, а не од мањег ка формирању бројнијег тела.


Знање и посвећеност се исплате



У Србији просветни радници могу добити четири звања: педагошки саветник, самостални педагошки саветник, виши педагошки саветник и високи педагошки саветник. Правилник о сталном стручном усавршавању и напредовању у звања из 2021. године прописује неопходне услове за стицање звања, а од јануара 2024. године, плате просветним радницима су увећане од 5 до 12% у зависности од звања које имају.

-У наредном периоду, план наше подружнице из Школске управе Ваљево је да реализујемо као чланови Актива различите активности и једно заједничко истраживање које ће за циљ имати унапређење рада педагошке праксе. Рад у овом Активу је и дивна порука младим људима данас, да се знање и посвећеност исплате. Тај добитак не мора увек бити материјална надокнада, мени лично је велика мотивација због сарадње са колегама који су непоправљиви ентузијасти, иако се свакодневно сусрећемо са бројним неправдама, потешкоћама, али не одустајемо. Наша упорност и рад су неким нашим ученицима, верујте ми, једина мотивација и „ветар у леђа“ да и они сами морају да се боре за свој статус и чврсто верујем да ће поново да се врати у моду проверени систем вредности за који ћемо сви да се залажемо. Када вас неко процени као успешне у ономе чиме се бавите, кад добијете неку награду или похвалу, мени лично је неописив осећај, јер знам да сам до тога дошла без икаквих веза, познанстава, да су ту само мој рад и посвећеност, упорност и то је и принцип који желим да пренесем и ученицима са којима радим, као и да без обзира чиме се у животу буду бавили прво буду људи и да то никада не забораве- истакла је Дробњак и додала да су рад у овом Активу и сарадња са неким колегама лековити, те да су сви заинтересовани да им се прикључе добродошли.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa