Инфо

15. фебруар 2024.15. феб 2024.
Међународни дан деце оболеле од рака

Међународни дан деце оболеле од рака

Међународни дан деце оболеле од канцера

Међународни дан деце оболеле од рака је установљен 2002. године од стране Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Од тада се обележава у више од 100 земаља широм света. У Србији је овај датум постао део националног Календара јавног здравља 2013. године, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља.

Обележавање овог датума има за циљ да пажњу целокупне јавности, стручне и опште, усмери ка неопходним интервенцијама које се односе на побољшање лечења, неге, квалитета живота, емоционалних и социјалних потреба деце оболеле од рака и њихових породица. Малигне болести су један од значајних глобалних јавноздравствених проблема данашњице.

Симбол Међународног дана деце оболеле од рака (фото: www.zjzpa.org.rs)


Рак код деце чини од 0,4 до 4% свих малигних болести у општој популацији широм света и водећи је узрок смрти деце и адолесцената узраста од 0 до 19 година. Последње процене из 2020. године показују да се код више од 413.000 деце региструје неки облик малигне болести, а да у просеку 328.000 деце у свету изгуби
живот са дијагнозом рака.

До 2050. године у свету ће се регистровати укупно 13,7 милиона нових случајева малигних болести код деце, од чега 6,1 милион или 44,9% деце неће бити дијагностиковано на време. Свеобухватним интервенцијама, које подразумевају доступност педијатријске онкологије, савремено и правовремено лечење, могуће је до 2050. године избећи 6,2 милиона смртних случајева од рака код деце, пре свега у неразвијеним и средње развијеним земљама света.

У Србији рак код деце и адолесцената чини између 0,8 и 1% свих новооболелих особа од малигних болести. Сваке године у Србији се региструје у просеку више од 370 деце са неком врстом малигнитета, узраста од 0 до 19 година. Као и у већини земаља у развоју, и у Србији је готово две трећине новооболеле деце (70,1%) узраста до 15 година. Четири групе болести, укључујући леукемије, туморе мозга, туморе коштано- зглобног система и лимфоме, чине најчешће малигне болести у детињству.


Ове четири групе чине више од две трећине (71,2%) свих малигнитета у детињству. У просеку сваке године четрдесет и четворо деце, старости од 0 до 19 година, изгуби битку са овом болешћу. Најчешћи узрок умирања од рака у детињству су тумори мозга, леукемије, тумори коштано-зглобног система и лимфоми. Мање од две трећине умрле деце од рака (63,5 %) било је у узрасту до 15 година. Најчешћи разлог смртног исхода од рака у овом узрасту чинили су тумори мозга и леукемије (49,5%). У структури умирања код деце узраста од 15 до 19 година најчешћи узрок смрти од рака су тумори коштано-зглобног система и леукемије. Успех лечења и стопа преживљавања деце оболеле од рака условљени су од региона и степена економске развијености.


високоразвијеним земљама света стопа преживљавања износи 80%, али у појединим
деловима света који имају слабије развијене ресурсе износи свега 20%.
Тим поводом су Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу
против рака поставили циљ да се до 2030. године постигне елиминација бола и патње
код деце која се боре са раком и да се преживљавање деце са било којом дијагнозом
рака у свету повећа на 60%.

У складу са препорукама Светске здравствене организације и Међународног удружења
за борбу против рака код деце у континуитету се спроводе бројне кампање које имају
за циљ покретање шире друштвене заједнице, кроз акције усмерене на рану
дијагностику, на одговарајући медицински третман и лечење, као и на бољу
доступност терапије. Све ово ће омогућити да се удвоструче стопе излечења и сачувају
милиони дечијих живота током следећих десет година.
У циљу заштите и унапређења здравља једне од најосетљивијих популационих група,
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” је активно укључен у
обележавање овог важног датума из Календара јавног здравља.
Завод за јавно здравље

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa