Инфо

21. фебруар 2024.21. феб 2024.
Министарство пољопривреде

Министарство пољопривреде

Пријављивање за подстицаје по хектару тренутно само на основу власништва, закупа или комасације

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обавестило је пољопривредне произвођаче да путем платформе еАграр тренутно није предвиђено додавање посебне Изјаве о обрађивању земљишта, већ основ за субвенције може бити искључиво само доказ о власништву, уговор о закупу или комасацији.

Сагласно Правилнику о упису у Регистар пољопривредних газдинстава, промени података и обнови регистрације, електронском поступању, као и о условима за пасиван статус пољопривредног газдинства основ коришћења и уписа земљишта у еРПГ тренутно представља власништво, уговор о закупу или комасација, истакло је Министарство.

У саопштењу се додаје да је у току рад на измени Закона о пољопривреди и руралном развоју која ће омогућити да се пољопривредницима дозволи упис у еРПГ на основу посебне изјаве оверене код нотара под кривичном и материјалном одговорношћу, којом гарантују да је наведена парцела она коју баш они обрађују што ће и документовати надлежним инспекцијама током провере.

За те пољопривреднике ће након измене Закона бити расписан посебан, други јавни позив за подношење захтева за остваривање права на основне подстицаје у биљној производњи, те ће и они бити у могућности да добију ову врсту субвенције.

Предлог изјаве о обрађивању земљишта, тачније измене и допуне Закона о пољопривреди и руралном развоју, биће разматране у наредном периоду (по формирању Владе). Том изјавом пољопривредници гарантују да је наведена парцела она коју баш они обрађују, што ће и документовати надлежним инспекцијама током провере.

Министарство је апеловало на пољопривредне произвођаче да сачекају до доношења поменутих измена и допуна Закона о пољопривреди и руралном развоју којима ће тачно бити прецизирани услови и начини сходно законским регулативама.
Г.П.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa