Инфо

28. фебруар 2024.28. феб 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Почело привремено одузимање возила за поновљене тешке прекршаје

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, почели су са применом нове мере из Закона о безбедности саобраћаја на путевима по којој се возило привремено одузима од учиниоца тежег прекршаја, а који је у претходне две године правоснажно осуђиван за теже прекршаје из области безбедности саобраћаја. Под теже прекршаје спадају: насилничка вожња, најмање тешка алкохолисаност, одбијање алкотестоирања или утврђивања присуства психоактивних супстанци, управљање моторним возилом без возачке дозволе за иједну категорију, прекорачење брзине у насељу за више од 70 километара на час од дозвољене, прекорачење брзине ван насеља за више од 80 километара на час од дозвољене.

Јован Јеринић (Фото: Глас Подриња)


-Мера привременог одузимања возила траје до окончања поступка пред надлежним судом. Судским поступком се одлучује да ли ће возило бити враћено власнику или ће се трајно одузети. Не очекује се велики број случајева када ће се примењивати ова мера. Због врло строгих услова за одузимање возила ова мера неће погодити просечног учесника у саобраћају. Чињеница да је неопходан услов да возач има правоснажне пресуде за најтеже саобраћајне прекршаје и да се поново јавља као извршилац таквог прекршаја указује на то да се, у највећем броју случајева, ради о возачу који је у тренутку контоле већ у статусу несавесног возача, наводи официр Одељења саобраћајне полиције Јован Јеринић.

Фото: Глас Подриња


Истиче да је полиција у потпуности спремна за примену наведене мере, а да је питање инфраструктуре и других капацитета урађено системски. Евентуални проблеми пуних капацитета ће се решавати за сваки случај појединачно.

-Грађани могу да рачунају на то да ће се у вези са привремено одузетим возилима поступати законито. Законска одредба прописује примену мере без обзира на то да ли је учинилац прекршаја уједно и власник или је само корисник возила. Власник возила, био он правно или физичко лице, мора знати своју одговорност приликом поверавања свог возила на коришћење другом. Давањем возила несавесним возачима, односно људима којима је возило средство за вршење деликата и који најнепосредније угрожавају животе на путевима власници преузимају ризик од свих законски предвиђених мера, укључујући и одузимање возила, каже Јеринић.

-На основу анкетирања саобраћајних полиција земаља чланица ROADPOL-а, конкретно на узорку од 18 земаља, закључује се да је мера привременог, односно трајног одузимања возила широко заступљена. Од овог броја само у Румунији није заступљена ова мера. У седам земаља (Словенији, Турској, Мађарској, Бугарској, Шпанији, Републици Ирској и Луксембургу) прописано је привремено одузимање возила. У десет земаља (Чешкој, Италији, СЛовачкој, Хрватској, Северној Македонији, Литванији, Немачкој, Финској, Португалији и Швајцарској) одузимање возила може бити и трајно.
Глас Подриња

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa