28. februar 2024.28. feb 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Počelo privremeno oduzimanje vozila za ponovljene teške prekršaje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, počeli su sa primenom nove mere iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima po kojoj se vozilo privremeno oduzima od učinioca težeg prekršaja, a koji je u prethodne dve godine pravosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Pod teže prekršaje spadaju: nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotestoiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80 kilometara na čas od dozvoljene.

Jovan Jerinić (Foto: Glas Podrinja)


-Mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom. Sudskim postupkom se odlučuje da li će vozilo biti vraćeno vlasniku ili će se trajno oduzeti. Ne očekuje se veliki broj slučajeva kada će se primenjivati ova mera. Zbog vrlo strogih uslova za oduzimanje vozila ova mera neće pogoditi prosečnog učesnika u saobraćaju. Činjenica da je neophodan uslov da vozač ima pravosnažne presude za najteže saobraćajne prekršaje i da se ponovo javlja kao izvršilac takvog prekršaja ukazuje na to da se, u najvećem broju slučajeva, radi o vozaču koji je u trenutku kontole već u statusu nesavesnog vozača, navodi oficir Odeljenja saobraćajne policije Jovan Jerinić.

Foto: Glas Podrinja


Ističe da je policija u potpunosti spremna za primenu navedene mere, a da je pitanje infrastrukture i drugih kapaciteta urađeno sistemski. Eventualni problemi punih kapaciteta će se rešavati za svaki slučaj pojedinačno.

-Građani mogu da računaju na to da će se u vezi sa privremeno oduzetim vozilima postupati zakonito. Zakonska odredba propisuje primenu mere bez obzira na to da li je učinilac prekršaja ujedno i vlasnik ili je samo korisnik vozila. Vlasnik vozila, bio on pravno ili fizičko lice, mora znati svoju odgovornost prilikom poveravanja svog vozila na korišćenje drugom. Davanjem vozila nesavesnim vozačima, odnosno ljudima kojima je vozilo sredstvo za vršenje delikata i koji najneposrednije ugrožavaju živote na putevima vlasnici preuzimaju rizik od svih zakonski predviđenih mera, uključujući i oduzimanje vozila, kaže Jerinić.

-Na osnovu anketiranja saobraćajnih policija zemalja članica ROADPOL-a, konkretno na uzorku od 18 zemalja, zaključuje se da je mera privremenog, odnosno trajnog oduzimanja vozila široko zastupljena. Od ovog broja samo u Rumuniji nije zastupljena ova mera. U sedam zemalja (Sloveniji, Turskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Španiji, Republici Irskoj i Luksemburgu) propisano je privremeno oduzimanje vozila. U deset zemalja (Češkoj, Italiji, SLovačkoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Litvaniji, Nemačkoj, Finskoj, Portugaliji i Švajcarskoj) oduzimanje vozila može biti i trajno.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa