Инфо

12. март 2024.12. мар 2024.
Фото: Прњаворски незаборав

Фото: Прњаворски незаборав

Отварање Историјске собе у Прњавору у четвртак: прогам догађаја

Историјска соба Прњавора 1912 - 1918. биће отворена и освећена у четвртак. Аутори и координатори Историјске собе су Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. из Прњавора и Београда.


Фото: Прњаворски незаборав


Званични програм отварања почеће у 11.00 часова поздравним говором Драгане Јуришић из Друштва за неговање радиција ослободилачких ратова Србије до 1918, након чега следи поздравни говор Даринке Рајичић чланице Друштва из Прњавора.

Обилазак Историјске собе почеће у 11.30 када ће уследити и свечано отварање пресецањем врпце. Одлазак у ОШ "Краљ Александар Карађорђевић" предвиђен је за 12.15 где ће присутни моћи да уживају у културно - уметничком програму који су припремили ученици школе.


Историјска соба чува имена 1300 страдалих Прњавораца у Првом и Другом светском рату, њихово место страдања и место почивања, текстове и фотографије о историји и страдању Прњавора, као и сведочења Прњаворских солунаца, војника и цивила. Такође, ту су и орден Карађорђеве звезде, пуковске заставе, оригинални предмети из Церске битке и Солунског фронта, одликовања, споменице, докумената и фотографија Прњавораца из балканских и Првог светског рата. Свако ко поседује оригиналне предмете предака из периода од 1912. до 1918. године и жели да дарује за поставку Историјске собе Прњавора, може то учинити и након отварања.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa