Инфо

15. август 2018.15. авг 2018.

Идентификовано више од 1.000 жртава свештеничког злостављања

(Бета-АП) - Најмање 1.000 деце, а могуће и много више од тога, злостављале су стотине католичких свештеника у шест пенсилванијских парохија, док су виши званичници цркве то заташкавали, наводи се у данас објављеном извештају истражне пороте.

Порота је саопштила да верује да би се "прави број" злостављане деце могао мерити "у хиљадама" будући да су неки записи изгубљени а жртве превише уплашене да би иступиле. У извештају је наведено да је више од 300 свештеника злостављало децу током више деценија.

Државни тужилац Пенсилваније Џош Шапиро рекао је да је двогодишња истрага открила систематско заташкавање високих званичника цркве у Пенсилванији и Ватикану.

"Заташкавање је било софистицирано. И све време, што је шокантно, водјство цркве је чувало документе о злостављању и заташкавању. Ти документи, из парохијских "тајних архива", били су кичма истраге", рекао је Шапиро.

Као један од актера у заташкавању наведен је и кардинал Доналд Вирл, некада бискуп Питсбурга а сада надбискуп Вашингтона. Вирл је у изјави навео да је радио "вредно, бринући за жртве и да би спречио будућа злостављања".

Истражна порота је разматрала наводе о злостављању у парохијама које обухватају више од половине од 3,2 милиона католика у Пенсилванији.

Закључено је да је низ католичких бискупа и других парохијских лидера покушао да заташкавањем заштити цркву од лошег публицитета и финансијских трошкова.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa