Инфо

26. март 2024.26. мар 2024.
Фото: приватна архива

Фото: приватна архива

Текст је објављен у штампаном издању Гласа Подриња. Сваког четвртка потражите нови број на киосцима.

Радојка Сека Дражић, пчеларка и апитерапеуткиња: Пчела је велика тајна

Има шездесетак кошница у стационираном пчелињаку, посвећена им је више од деценије, а оне ту љубав узвраћају на прави начин. Поред багремовог, ливадског и меда од липе, полена, прополиса, новина је и апикомора- инхалација ваздухом из кошнице
Пчеле су Радојки Секи Дражић из Богатића и учитељи и пријатељи и уз њих сваког дана открива нешто ново. Та посебна бића много пружају човечанству и верује да је важно да оно то и препозна. Има шездесетак кошница у стационираном пчелињаку, посвећена им је више од деценије, а оне ту љубав узвраћају на прави начин.

Апитерапија- благотворна за респираторне органе
Док на сајмовима и другим организованим продајама промовише пчелиње производе, истиче да је вредно оно што је добро за здравље, а здравље нема цену.

-Моје пчеле имају лепу пашу, имам багремов, ливадски и мед од липе, полен, прополис, а новина је и апикомора- инхалација ваздухом из кошнице. Прво, као народ немамо навику да узмемо кашичицу меда сваки дан и временом мед постаје луксуз. Међутим, кад се упореди са неким другим дневним потребама за које издвајамо новац, то је занемарљиво- подвлачи.

Фото: "Глас Подриња


Након што је добила сертификат по завршетку курса на Академији пчеларства, направила је апикомору у којој спроводи апитерапије. У објекту од природних материјала корисници удишу ваздух из кошница који благотворно утиче на респираторне органе.

-На апитерапију долазе људи са здравственим тегобама, али је добра и као превентива зато што пчела ствара биомагнетно поље и тад је фреквенција у кошници подударна са нашим пољем које утиче на нервни систем. То мозак и тело препознаје, ресетује се. Онда се мења расположење, крвни притисак, рад срца, побољшава живот. Кад можете дисати пуним плућима, ваш је цео свет- сматра она.

Апикоморе и јесу активне док је активна пчела, од априла до августа, а ако је добро време, и до половине септембра. Оне после иду у зимовање и то је крај до пролећа


Ове године воће је врло рано процветало, што је побудило зебњу како ће се то одразити на финални производ.

-Не знам како ће рано цветање утицати на квалитет меда, али сам оптимиста, надам се добром, па како буде- искрена је Сека, која и преко зиме има посла.

-Поправљам кошнице ако је неопходно, мењам сатне основе, припремам рамове. Истовремено, једва чекам да на пролеће почнем са радовима, да се пчеле припреме за добру багремову пашу, ако је буде било. Наравно, већ почињу припреме за рад са апикомором. Од априла ћу највероватније почети са тим, док све више процвета. Апикоморе и јесу активне док је активна пчела, од априла до августа, а ако је добро време, и до половине септембра. Оне после иду у зимовање и то је крај до пролећа- објашњава.

Фото: Приватна архива


Пчелари сама, али се пет унучића полако са баком укључује у рад у пчелињаку.

-Онда кад се врца мед, кад радимо, то нам је моба. Сви смо ту укључени, неко скида прополис, неко отвара саће, неко је на центрифуги, одрадимо то лагано, лепо- прича Сека.

Тешко јој је кад је питају да препоручи неки од својих производа, јер су јој сви подједнако драги. За њу је прополис лек будућности, али се, нажалост, недовољно користи.

Онда кад се врца мед, кад радимо, то нам је моба. Сви смо ту укључени, неко скида прополис, неко отвара саће, неко је на центрифуги, одрадимо то лагано, лепо


Рецепт за добар сан
-Тешко ми је да препоручим неки мед зато што уживам у сваком. Имам мед у саћу, правим и мешавине полена, прополиса и меда које су сигурне за имунитет за дечицу и одрасле. Прополис је лек будућности, мед, восак, сваки пчелињи производ је здрав. Све што је пчела дала узмем- каже.

Стално се усавршава и у том свету трага за новим сазнањима, а пчеле и свакодневни контакт са њима су јој најбоља школа.

-Правила сам кремице кад сам била на Академији пчеларства у Београду, после смо научили како се употребљавају пчелињи производи. Добила сам сертификат. Кад мало боље размислим, пчела ме највише учи пчеларству, како да пчеларим и то траје целог живота. Пчела је једна велика тајна, али и велики пријатељ човеков, она нам из природе донесе и лек и храну- наглашава.

То би, сматра, требало да препознају и пољопривредници и да се у складу са тим одговорније понашају.

-Требало би и воћари и пчелари да буду на истом колосеку, да нам то буде обострана корист. Да воде рачуна кад прскају воћњак, да не би било угинућа пчела, што се дешава врло често. Мени је то жалосно.
То се зове „фатална привлачност“, кад она оде на ту њиву привучена „затрованом“ храном и врати се, али је стражарица не прими унутра, шта ће јој кад је болесна. Онда пада ту, то је чудо колико их има доле, кад оду на такву њиву где је прскано. У реду је да пољопривредници раде оно што морају, али да поштују време прскања и не прскају недозвољеним средствима и у оно време кад оне крену. Вечерњи сати се користе да се испрска, али код нас тога нема. Тај отров пада и на биљке које пчела посећује у воћњацима. Ту су и маслачак, млада детелина- напомиње.

Фото: Приватна архива


Поручује свима да је мед лек.

-Сви би требало да једу мед, зато што је у кашичици меда кашичица здравља, све што нашем телу треба. Најпре дође до мозга, поправи се расположење, лепше се спава. Пред спавање је најбоље у мало воде размутити кашику меда, мало додати прополиса и спава се, што би се рекло, „сном праведника“- открива Сека рецепт за добар и квалитетан сан.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa