Инфо

15. април 2024.15. апр 2024.
Фото: Pixabay/ DeltaWorks

Фото: Pixabay/ DeltaWorks

Истраживања о здравственом понашању школске деце у Србији у школској 2021/2022. години које је спровео Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут"

Сваки трећи ученик учествује у тучи бар једном годишње

Трећина ученика учествовала је у тучи бар једном током године, показали су резултати истраживања о здравственом понашању школске деце у Србији у школској 2021/2022. години које је спровео Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Дневни лист Политика пренео је данас да је приметан пораст агресивног понашања девојчиц и да ученице чешће злостављају вршњакиње у односу на претходно истраживање спроведено 2018. године.

Психолошкиња Ана Мирковић је за Политику оценила да истраживања понашања и навика школске деце показују да друштво у ком живимо постаје све агресивније.

"Деца и млади одрастају у култури насиља, у којој је агресија свеприсутна и постала је монета за комуникацију", казала је Мирковић.


Око 41 одсто ученика и ученица првог разреда средње школе казало је да су први сексеуални однос имали са 15 година, а петина је рекла да су прво интимно искуство имали у 11. години.

Истраживање је показало да ђаци највећи део слободног времена проводе користећи интернет, а сваки 11. ученик користи друштвене мреже више од седам сати дневно.

Сваки пети испитаник навео је да му је лакше да говори о својим осећањима путем интернета него уживо.

Нервозу је једном недељно али и чешће, осећало скоро 40 одсто ђака, док је трећина била раздражљива, а петина се жалила да има повремено несаницу.

Узорак истраживања чинило је 198 одељења петог и седмог разреда основних школа и првог разреда средњих школа, а укупно је 3.713 испитаника одгаварало на питања института "Батут".
Beta

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa