Инфо

17. април 2024.17. апр 2024.
(Фото: NALED)

(Фото: NALED)

Више од милион разлога за иновације – Отворен конкурс за СтарТецх грантове до 50.000 долара и Програм убрзаног развоја

Иноватори у Србији по четврти пут имају прилику да се пријаве на СтарТецх програм и добију до 50.000 долара бесповратне помоћи. Осим тога, ове године уведен је и конкурс за Програм убрзаног развоја који обухвата обуке и менторство, као и подршку у изради и пласирању материјала који наше иноваторе треба да представе у најбољем светлу потенцијалним инвеститорима, а њихове производе страним тржиштима. Ово укључује и могућност учешћа на догађајима за повезивање стартапа и инвеститора и на међународним сајмовима и изложбама.

Конкурс је део ширег пројекта компаније Пхилип Моррис, укупно вредног осам милиона евра, који спроводи НАЛЕД уз подршку Владе Србије, а са циљем убрзаног привредног раста и трансформације наше економије у дигиталну, извозно оријентисану и засновану на знању и иновацијама.


Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић изјавила је да је веома значајно што је фокус СтарТецх-а на повезивању факултета, научно-истраживачких организација и привреде са циљем да се олакша развој иновативних производа и услуга.

- Овај пројекат већ три године доприноси кључним приоритетима Владе Републике Србије, а то су дигитализација и убрзани привредни развој заснован на науци, креативности и новим технологијама. Заједно са партнерима из компаније ПМИ и НАЛЕД-ом градимо нови иновациони екосистем са жељом да пружимо подршку иноваторима, како бисмо дошли до снажнијег економског развоја, али развоја друштва у целини – рекла је др Беговић.

На оваквим реформским подухватима јавни и приватни сектор морају да раде заједно, закључио је Иван Милетић, директор корпоративних послова за регион југоисточне Европе у компанији Пхилип Моррис.
- Када смо покретали СтарТецх имали смо јасан циљ, а то је трансформација домаће економије тако да буде заснована на знању. Пројекат је допринео да се повећа број иновативних бизниса код нас, створе бољи услови за иноваторе и Србија позиционира као земља која подстиче и подржава иновативне бизнисе. Оно што је занимљиво јесте да смо паралелно са овим пројектом ми били такође у процесу трансформације наше компаније али и целе индустрије – казао је Милетић.

Јелена Бојовић, програмска директорка у НАЛЕД-у, саопштила је да су за наредна два конкурса опредељена бесповратна средства у износу од милион долара.

- Након прве три године програма, током којих је подршка у већој мери била усмерена на иновације у раној фази развоја, настављамо активности са фокусом на пројекте већег нивоа спремности за излазак на домаћа и страна тржишта инвестиција, производа и услуга. У овом циклусу зато ћемо доделити најмање десет већих грантова и пружити подршку кроз Програм убрзаног развоја – објаснила је Бојовић и додала да је свим заинтересованим доступна до 10. маја и бесплатна стручна подршка за припрему пријаве за конкурс.

СтарТецх је до сада подржао 82 иновације кроз грантове од око три милиона евра. Међу награђеним су уређаји за рехабилитацију код неуролошких обољења, мерење температуре беба, праћење паса, мобилни скенер главе, софтвер за аутоматско превођење на знаковни језик, апликације за праћење пољопривредне производње, пробиотик за дијабетес, суплемент против хеликобактерије, систем за превенцију шумских пожара...

Да своју идеју реализују и створе робота за пољопривредне послове уз помоћ СтарТецх пројекта пошло је за руком ЦОМИНГ Цомпутер Енгинееринг, а представница ове компаније Вишња Црногорац позвала је све заинтерсоване да се пријаве на нови круг конкурса.
- Веома је битно да постоје оваки пројекти, нама је веома значила подршка коју смо добили. У Србији постоје путеви да идеје постану стварност. Ми смо развили робота у сарадњи са Машинским факултетом из Ниша – рекла је Црногорац.
Рок за пријаве је 31. мај, а детаљне информације о програму, свим условима и неопходној документацији за учешће, могу да се нађу на сајту www.стартецх.орг.рс. За све додатне информације ту је и Контакт центар на адреси инфо@стартецх.орг.рс и броју телефона 0800 000020.

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa