Инфо

18. април 2024.18. апр 2024.
(Фото: Глас Подриња/Ј.Р)

(Фото: Глас Подриња/Ј.Р)

"Графичко наслеђе" Међуопштинског историјског архива Шабац

У Међуопштинском историјском архиву Шабац свечано је отворена изложба под називом "Графичко наслеђе" Међуопштинског историјског архива Шабац вишег архивисте Ивана Досковића.

-Међуопштински историјски архив Шабац у својим деноима чува значајну и вредну архивску грађу која сведочи о прошлости Шапца, Мачве, али и целокупне Србије. Сваки документ, графика, илустрација, фотографија, носи са собом део приче коју данас имамо привилегију да истражујемо и делимо. На овој изложби, фокус је поред историјске вредности на графичким елементима који су служили да украсе, дају на значају или илуструју неки тренутак у прошлости. Разнолики графички прикази, на свим врстама докумената, од повеља, указа, свечаних одликовања, диплома, па до хартија од вредности, сведоче о сталној људској тежњи ка лепом. Ова изложба није само о документима и графикама. То је прича о нашем
нашој прошлости и људској великодушности, коју данас с поносом делимо са вама- истакла је виши архивиста Гордана Филиповић.
Фото: Глас Подриња/Ј.Р.

Најзначајнији део изложбе чини оригинални и аутентични лист чувене Нирнбершке хронике из 1493. године на којем се налази прва илустрација Шапца Нирнбершка хроника је илустрована историја света од библијског стварања света до краја 15. века. Написао ју је Хартман Шедел и објављена је на латинском језику, а убрзо се појавила и верзија на немачком језику.

Захваљујући несебичном поклону др Василија Тадића, Шапчанина који тренутно живи и ради у Колораду, графичко наслеђе које се чува у архиву протеже се на више од пет векова.


-Изложба „Графичко наслеђе Међуопштинског историјског архива Шабац има за циљ да представи део архивске грађе на један другачији начин. Фокус изложби чине графички елементи који су служили да украсе, дају на значају или илуструју неки тренутак у прошлости, а о којем конкретан документ сведочи- истиче аутор изложбе виши архивиста Иван Досковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa