Инфо

29. април 2024.29. апр 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Јевремови дани у Основној школи „Јеврем Обреновић“

Јевремови дани су манифестација која се традиционално одржава у Основној школи „Јеврем Обреновић“, a њихово обележавање почело је ове године 18. марта прославом Дана школе у Дому културе на Мишару.
Фото: Глас Подриња

Присутнима се на почетку програма обратио директор школе Душко Бојић који је истакао да је школа иза себе оставила још једну успешну годину, што је резултат тимског рада свих учесника васпитно- образовног процеса. Након обраћања директора изведена је представа „Љубавне муке и поуке“.Тема представе биле су прве симпатије и заљубљивање, а то је увек актуелна тема. Коришћени су већ постојећи драмски текстови више аутора који су мало модификовани и дат им је лични печат. У рад на представи укључени су били ученици шестог и седмог разреда. Представу су припремиле професорка српског језика Светлана Тошић заједно са колегиницама Славицом Топић, професорком српског и Марицом Пријовић, професорком музичке културе. Публика у сали Дома културе у Мишару са пажњом је пратила глумачко умеће разиграних ђака којим су дочарали најлепше тренутке у одрастању. Обележавању важног датума за шабачку школу, поред колектива, родитеља и ђака, присуствовали су и директори других образовних установа у граду. Ова представа изведена је и 25. марта, где је поздрављена громогласним аплаузом публикe у Културном центру.
Фото: Приватна архива

Истог дана, ученици првог разреда имали су радионицу под називом „Богатство различитости“. Донели су старе мајице које су исцртавали и различито бојили. На крају радног дана, направили су пано у холу школе. Циљ ове радионице је развијање свести о томе да су различитости корисне за живот свих људи и схватање да различитости нису разлог за сукоб. Једна од порука коју су најмлађи послали свима гласила је: У РАЗЛИЧИТОСТИ ЈЕ ЛЕПОТА И СНАГА. Градско зеленило и ученици другог разреда су озелењавали простор у радионици под називом „Биљке нас воле, а и ми њих“.Трећи разред се дружио уз караоке 27. марта, а четврти разред је имао музичку активност под називом „Нек' се песма врти укруг“.
Јевремови дани у Основној школи „Јеврем Обреновић“ (Фото: Приватна архива)

Издвојена одељења су обележила Јевремове дане пригодним активностима. Кроз квиз „Лик и дело Јеврема Обреновића“ ученици трећег и четвртог разреда из Мишара пренели су знање другарима предшколцима, као и ученицима првог и другог разреда. Знање о животу и раду Јеврема Обреновића приказали су својим цртежима. У оквиру обележавања Јевремових дана у ИО Орид са ученицима другог, трећег и четвртог разреда реализоване су четири активности. Прва активност је била такмичење. Сваки ученик добио је слагалицу од 12 делова. Задатак је био да за што краће време правилно сложе слагалицу и открију која загонетна личност се ту крије. Ђаци су задатак успешно решили и препознали слику Јеврема Обреновића. Након такмичења, ученици су се кроз презентацију подсетили али и проширили знање о животу и делу Јеврема Обреновића. Наредна активност била је игрица „Познато-мање познато“. Ђаци су добили цедуље на којима су биле исписане чињенице и занимљивости о Јеврему Обреновић и његовој породици. Задатак сваког учесника био је да извуче цедуљу, наглас прочита податке и након тога процени да ли је прочитани податак познат или мање познат. На крају активности пребројане су цедуље из обе групе и анализирани резултати. Последња активност била је групни рад. Ученици су се потрудили да мозаик техником на што бољи начин прикажу лик Јеврема Обреновић. Све планиране активности реализоване су успешно, у лепом дружењу и расположењу. Активности су осмислиле и водиле учитељице Гордана Павличић и Сандра Ђурић.
Фото: Приватна архива

Ученици у Орашцу су имали еколошку радионицу под називом „Планета је у нашим рукама – гледај како растем“. Издвојена одељења у Предворици и у Миокусу правила су пано „Живот и дело Јеврема Обреновића“. Продужени боравак је учествовао у обележавању Јевремових дана. Продужени боравак, већ дуги низ година сарађује са Предшколском установом „Наше дете“. Тако je и за Јевремове дане уприличeno дружење са предшколцима вртића ,,Слобода“. У сарадњи са наставником физичког Милошем Палежевићем, организован је полигон спретности са ученицима продуженог боравка и предшколцима. Деца су се дружила, играла и разговарала. Представили су нашу школу, унапредили сарадњу са установом и промовисали школу.
Фото: Приватна архива

„У времена, још пре хемије и науке, живела су нека необична деца и била су веома радознала и одувек сањала о томе да истражују свет око себе. Чувши једном о тајни, која даје моћ да ствараш нове супстанце и мењаш особине већ постојећих, они су одлучили да оду на дуг пут. Путовали су много година, упознавали разне науке, док коначно нису стеки знања која су тражили. Они сада, коначно стигли у Јевремову школу. Њихов циљ је да другарима из покажу да је хемија весела, занимљива и упечатљива наука“. Ученици четвртог разреда, заједно са наставницом хемије Јеленом Божић и учитељицом Татјаном Пакљанац, реализовали су едукативну радионицу „Са хемијом на ти“. Они су другаре своје школе покушали да упознају са хемијом, уз извођење многобројних експеримената и учинили су је приступачном и узбудљивом. Стручно веће наставника математике организовало је математички квиз знања. Том приликом, ученици су се дружили и проверили своје знање. Стручно веће наставника страних језика организовало је Вече страних језика 26. априла. Изведене су две представе, једна на енглеском језику, а друга на немачком језику. Обе представе су замишљене као телевизијска емисија у коју су позване познате личности са енглеског или немачког говорног подручја. А задатак публике је био да препозна знамениту особу. Представу су припремили ученици старијих разреда са наставницама енглеског језика Јасмином Машић и Катарином Ђурђевић и наставницама немачког језика Наталијом Бајић и Наталијом Миленковић.
Фото: Приватна архива

Планиран је „Форум театар“ у Културном центру у мају, а његови реализатори су психолог школе Снежана Мраовић и професор разредне наставе Катарина Гајић. Концертом коју припрема хорска секција са наставницом музичке културе Марицом Пријовић завршавају се Јевремови дани. Предиван начин да се уз музику опростимо од ове интересантне, разноврсне, креативне, традиционалне манифестације за 2024. годину.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa