Инфо

30. април 2024.30. апр 2024.
Скупштина Србије ће о избору нове Владе расправљати 1. маја: Вучевић саопштио кандидате за састав нове Владе

Скупштина Србије ће о избору нове Владе расправљати 1. маја: Вучевић саопштио кандидате за састав нове Владе

Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о избору нове Владе, заказана је за среду, 1. мај у 12 сати. Једина тачка дневног реда посебне седнице републичког парламента је избор Владе Србије и полагање заклетве председника и чланова Владе.

Мандатар за састав нове владе Милош Вучевић је раније данас, након седнице Председништва Српске напредне странке (СНС) изјавио да је његов предлог Скупштини Србије да влада има 31 министра, од којих је највећи број њих из СНС-а, а међу којима има и десет жена.

Међу предлозима Вучевића за министре у новој Влади Србије су Ивица Дачић, који је предложен за министра унутрашњих послова, Синиша Мали је предложен за министра финансија, Братислав Гашић је предложен за министра одбране, а Марко Ђурић за министра спољних послова.


Вучевић је навео и да је председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски предложена за министра за бригу о породици и демографији, Никола Селаковић за министра за културу, док је председник Покрета социјалиста Александар Вулин предложен за потпредседника Владе.

Мандатар за састав нове владе и председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић рекао је данас да ће предложити председници Скупштине Ани Брнабић да сутра буде седница на којој ће се расправљати о саставу нове Владе Србије и предложио кандидате за министре.

Вучевић је након седнице Председништва СНС казао новинарима да ће предложити да Ивица Дачић буде министар унутрашњих послова, а Синиша Мали министар финансија док ће потпредседник Владе бити бивши директор Безбедносно информативне агенције (БИА) Александар Вулин.

Он је казао да ће Ирена Вујовић бити кандидаткиња за министарку за заштиту животне средине, Горан Весић је предложен за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а Дубравка Ђедовић за министарку рударства и енергетике.

Рекао је да ће предложити да Томислав Момировић буде министар унутрашње и спољне трговине, Маја Поповић министарка правде, Братислав Гашић министар одбране, Марко Ђурић министар спољних послова, Тања Мишчевић министарка за евроинтерграција, а Славица Ђукић Дејановић остаће, вероватно, министарка просвете.

Додао је да је Златибор Лончар кандидат за министра здравља, Немања Старовић за министра за запошљавање, рад, борачка и социјална питања, Милица Ђурђевић Стаменковски биће кандидована да руководи Министарством за бригу о породици и демографији, а Никола Селаковић кандидат је за министра културе.

Јелена Жарић Ковачевић кандидаткиња је за министарку државне управе и локалне самоуправе, Адријана Месаровић за министарку привреде, Александар Мартиновић за министра пољопривреде док је Зоран Гајић кандидован за министра спорта и Хусеин Мемић за министра туризма и омладине.

Вучевић је навео да ће Милана Кркобабића предложити за министра за бригу о селу, Дејана Ристића за министра информисања и телекомуникација, а Дарка Глишића за министра за јавна улагања.

Новица Тончев, Усаме Зукурлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура предложени су да буду министри без портфеља.

Вучевић је изјавио да ће СНС имати највише нових министара и да ће у новој Влади на министарским функцијама бити 10 жена.

По његовим речима, нова Влада Србије ће имати 31 министра од којих ће осам бити нове личности, а четворо предложених нису чланови ниједне странке.


Он је казао да је "природно највише" министара из Београда, али да их има из Новог Сада и Војводине док ће "после 20 година једна министарка бити из Ниша".

"Чека нас два дана динамичне расправе у Скупштини Србије. Чека нас наставак кампање за локалне изборе. Победа је наша обавеза", казао је Вучевић.

Он је оценио да је део опозиције који је најавио да неће учествовати на изборима 2. јуна дошао до закључка "да не може да победи и тиме аболирају себе за политички неуспех".
Beta

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa