Инфо

9. мај 2024.9. мај 2024.
Википедија

Википедија

Дан победе

Капитулација Немачке ступила је снагу 8. маја 1945. у 23.01 по средњеевропском времену што је по московском времену већ био 9. мај па Русија, али и друге земље међу којима је и Србија, Дан победе званично обележавају 9. маја.

Истог дана, 9. маја, у Европи се слави Дан Европе, у знак сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ.

Ове године обележава се 79. годишњица завршетка Другог светског рата и 74 године од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

У земљама ЕУ посебан значај има Дан Европе као дан који је означио прекретницу у односима европских земаља и отворио пут стварању заједнице држава на том континенту, док је у Русији тежиште на прослави Дана победе у Другом светском рату.

Дан победе над фашизмом у Београду су у среду обележили амбасадори Украјине, САД, Италије, Канаде, Норвешке, Пољске и Словеније, као и представници амбасада Немачке, Француске, Холандије и других земаља полагањем венаца у Спомен парку ослободиоцима Београда.

Дан Европе 9. мај у Београду обележева се и данас.

Европски покрет у Србији данас поподне организује симболичну шетњу "Европски путокази", од Цветног трга до Трга републике, у којој ће учествовати представници Форума младих, Делегације ЕУ, амбасада земаља ЕУ , међународних организација, невладиних организација и Министарства за европске интеграције Србије.

У Енџио хабу после тога Форум младих и Форум за међународне односе Европског покрета у Србији организују"Јавни час" о европским интеграцијама Србије.

На Дан Европе, 9. маја шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жофре организује прославу у ботаничкој башти "Јевремовац".
Извор: Бета

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa