Инфо

9. мај 2024.9. мај 2024.
Фото: Дом здравља Шабац

Фото: Дом здравља Шабац

Светски дан хигијене руку обележен у Дому здравља Шабац

Поводом Светског дана хигијене руку у сали Дома здравља "Др Драга Љочић" Шабац одржано је предавање, на ком су предавачи били : струк. инж. зашт. жив. сред. Иван Џинанић и санитарно еколошки техничар Сања Богићевић. Овај датум обележава се сваке године 5. маја са циљем да подсети на значај хигијене руку у превенцији болести.

Подршку овом предавању дала је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља "Др Драга Љочић" Шабац и Драгана Симеуновић, главна сестра Дома здравља, а предавању су присуствовали др Соња Ђерић, помоћник директора за медицинске послове и вмт Милан Алексић, координатор превентивног центрa.
Фото: Дом здравља Шабац

Прање руку сапуном и водом је једна од најефикаснијих и најисплативијих мера превенције. Хигијена руку је релевантна за све здравствене раднике, пацијенте и њихове породице при сваком појединачном сусрету у здравственој установи. Она доприноси квалитетној универзалној здравственој покривености, испуњавајући циљ одрживог развоја, а сем тога саставни је део агенде за воду, санитацију и хигијену и део глобалне борбе против отпорности на дејство антибиотика (антимикробна резистенција), истакнуто је на званичној Фејсбук страници Дома здравља "Др Драга Љочић" Шабац.

Велики је изазов промовисати уобичајену активност која се примењује свакодневно у различитим ситуацијама – код куће, у школи, на радном месту. Зато је овогодишњи слоган: „Зашто је размена знања о хигијени руку и даље толико важна? Зато што помаже у спречавању ширења микроорганизама током неге и лечења".

Циљеви Светског дана хигијене руку за 2024 су :
- подизање свести о важности хигијене руку у право време за спречавање низа заразних болести.
- јачање приступа учењу како би се омогућила имплементација иновативне и ефикасне обуке за оснаживање здравствених радника и сарадника да унапреде хигијенске праксе.
- промовисање приступа иновативној хигијени руку и ресурсима за обуку за здравствене раднике и сараднике.
- унапређење евалуације за процену утицаја едукације на хигијенске праксе, укључујући утицај на спречавање болести прљавих руку и антимикробну резистенцију.
- инфекције повезане са здравственом заштитом представљају велики проблем на коме се мора континуирано радити јер може спасити многе животе. Бројне инфекције управо су повезане са хигијеном руку. Превенција и контрола болести која укључује хигијену руку основа је безбедног и ефикасног здравственог система.
Хигијена руку није луксуз, она је важна и неопходна за све здравствене раднике, пацијенте и њихове породице током сваког здравственог сусрета.
Г.П.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa