Инфо

25. мај 2024.25. мај 2024.
Image by Mohamed Hassan from Pixabay

Image by Mohamed Hassan from Pixabay

Дан посвећен штитној жлезди

Обележава се Светски дан посвећен тироидној жлезди која лучи хормоне тироксин и тиронин, који регулишу метаболизам свих осталих ткива. Према статистици више од 200 милиона људи широм света погођено је поремећајем рада штитне жлезде, док чак 60 одсто људи са овим проблемом није добило дијагнозу.

-Када говоримо о факторима ризика за ову болест они нису до краја разјашњени. Има их више, од наследних, до фактора средине, фактора у исхрани… На неке факторе ризика можемо да утичемо, на неке не. Не можемо пуно да учинимо на превенцији болести, али можемо пуно да учинимо раним прегледом, раним откривањем болести и раном дијагностиком, као и адекватним лечењем - истиче за РТС ендокрини хирург Универзитетског клиничког центра Србије Катарина Таушановић.

Поремећаја штитасте жлезде има доста, симптома не тако много. Многи симптоми се јављају у другим обољењима, па пацијенти те симптоме повезују са овом болешћу. Оно што се најчешће јавља је поремећај функције штитасте жлезде када се јавља повећано лучења хормона, па пацијенти имају убрзан срчани рад, презнојавање, губе на телесној тежини.

Може да постоји и смањено лучење хормона, када се јављају супротни симптоми. Потребно је једном годишње проверити симптоме штитасте жлезде, ултразвучни преглед такође једном годишње, јер се могу открити промене“, рекла је докторка.

РТС

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa