Инфо

20. јун 2024.20. јун 2024.
(Фото: Глас Подриња/Ј.Р)

(Фото: Глас Подриња/Ј.Р)

Како до стана (3)-Грађевинска инжењерка o староградњи и новоградњи

Да ли је боље купити стан у староградњи или новоградњи

Сароградња или новоградња. Колико купац може да утиче на токове изградње. Законске регулативе. Да ли је новина да се тераса рачуна у квадратуру стана. Питати стручњака, или проценити сам стамбени објекат. Ко данас гради и како
Подела на староградњу и новоградњу није дефинисана према стандардима, већ је мерило које зависи од слободне процене. Не постоји тачан тренутак када новоградња постаје староградња. Упркос томе једна од великих дилема оних који размишљају о куповини стана управо је да ли је боље средства уложити у простор настао раније или купити стан у изградњи, односно новоизграђеној вишеспратници.

Иако је подела субјективна, разлике између зграда грађених у последње три деценије прошлог века и првим деценијама новог објективно постоје, о чему смо разговарали са лиценцираном грађевинском инжењерком и судским вештаком Милосавом Савић. Осим разлике у начину изградње, материјалима, више је и инвеститора као и подизвођача.

Милосава Савић ( Фото: приватна архива)


-Важно је колико грађевинаца учествује у изградњи. Међу инвеститорима нема много грађевинаца. Није могуће задовољити све стандарде струке код извођача који немају адекватно образовање Добар грађевинац ће се увек трудити да уради квалитетно, да ангажује добре извођаче. У супротном, нестручни ће тражити могућност уштеде како би зарада била већа- истиче инжењерка Милосава Савић додајући да постоје и други проблеми.

-Према закону сви ангажовани на изградњи треба да буду регистровани правни субјекти. Наравно, има квалитетних радника који немају своја предузећа. Ово правило ствара проблем јер инвеститор који жели да ради по свим стандардима, да запосли људе, не може да буде увек конкурентан. То нагласим свима који на томе инсистирају. Треба да знају да они не ангажују молера или другог потребног занатлију који има регистровану радњу, већ највећег зналца за посао.

Пример новоградње у насељу Бенска бара у Шапцу(Фото: Глас Подриња/Ј.Р.)


Разлике новоградње и староградње


Разлике новоградње и староградње се осликавају у готово свим аспектима. Другачији материјали су у употреби, систем градње, као и величине стамбених простора.

-Раније се користила опека и гитер блок, сада су на цени клима блокови. Користе се због већег квалитета, али и зато што објекат који није грађен клима блоковима не може да добије употребну дозволу. Постоје стандарди којима су дефинисани енергетски разреди. Према њима одређено је у ком енергетском разреду мора да буде објекат када говоримо о новоградњи. У случају реконструкције старог објекта мора да се израчуна разред пре реконструкције, а по завршетку радова да буде бар за један разред више. За контролу задужени су државни органи, односно правилници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре – додаје наша саговорница и напомиње да нове зграде морају бити најмање Ц енергетском разреду.

Начин градње некада и сада


Зграде староградње, односно оне које је у Шапцу градило Грађевинско друштвено предузеће „Изградња“ Шабац настајале су монтажним принципом. Највећа два стамбена насеља у Шапцу, Бенску бару и Тркалиште изградило је поменуто предузеће.

-Зидови су се склапали поред самог објекта, а потом су их краном спуштали на међуспратну констуркцију. У року од сат времена настајало је и по осам соба.

Код новијих зграда у употреби је класичан систем изградње
-Најпре се граде зидови, потом стубови, плоче. Највидљивија је спратност где инвеститори сада граде зграде од три, четири спрата, врло ретко више од тога - појашњава Милосава истичући да свесно то чине, јер за зграде више од три етаже је потребан лифт.

-Догађало се да употребну дозволу добију вишестпратнице од четири спрата без лифта, иако то прописи не дозвољавају. Мој став је зграде морају имати лифт. Много је људи који нису у могућности да се пењу уз степенице из објективних, здравствених разлога, то је само један пример односа према градњи.
Пример староградње у насељу Бенска бара у Шапцу (Фото: Глас Подриња/Ј.Р. )

Осим жеље да се смање трошкови изградње, прописи су такође омогућили да буде више простора за изградњу вишеспратница због смањења зелених површина.

-Некада је изградња зграде подразумевала и зелену површину. Постојали су јасни стандарди где се лако могао израчунати простор за зелену површину. Сада то није случај. Можемо видети зграде неколико метара удаљене од приватне куће. За мене би то имало смисла уколико би више власника желело да прода своје куће у близини и да се тако добије простор око зграде. Данас планери праве градове. Мишљења сам да више треба да раде архитекте, него планери и да се све то треба усклади са Урбанистичким планом града.


Садржај стамбеног простора


Однос собности и квадратуре некада и сада се променио. Купци станова имају утисак да више соба стаје на мању површину у новоградњи.

-За све постоје стандарди струке, они не дефинишу једну вредност, већ дају најмању и највећу као распон у чијим оквирима они који граде делују. Данас се чешће доња граница користи и тако су станови мањи, али то је у складу са стандардима.

Површина терасе урачуната у квадратуру стана


Од 2002. године тераса, без обзира да ли је отворена или затворена и са колико страна, стопроцентно је део квадратуре стана. Пре оваквог стандарда, ЈУС усвојен деведесетих је подразумевао процентуално учешће тераса у квадратури зависно од отворености.


-То је посебан проблем у старој градњи, где ови делови стана нису укњижени и нико не зна како могу да се укњиже. Прописи предвиђају да је тераса део површине, те продавац без укњижења не може да их рачуна у квадратуру. Ово је важно због цене некретнине.

Шта је најважније за купце станова да знају


Милосава истиче да је костур зграде најважнији, од темеља до крова.

-Најважнија је конструкција, да ли је она добро урађена, јер њу није могуће исправити касније. Уколико није добро измалтерисано, зидове можемо глетовати, ентеријер свакако сами уређујемо и ту су све промене могуће. Али, лоша констуркција је нерешива - наглашава инжењерка грађевине апострофирајући принцип рада „Изградње“ која стоји иза већине објеката староградње у граду.

-Они су имали одличну конструкцију. На завршним радовима је било грешака, али без обзира на то поклоник сам староградње. Као што сам већ поменула, ентеријер је на нама, ту све што желимо можемо изменити. Уколико је кров добар, а не свиђа нам се под можемо га заменити без проблема, али уколико је кров лоше урађен, тада смо у проблему.


Жеља за станом у центру Шапца


Објекти у центру су свакако најскупљи и најтраженији, што се показало као неписано правило на тржишту некретнина у Шапцу.

- Мислим да је то само жеља људи да буду у центру. У зонирању Летњиковац припада трећој зони, а толико предности има као простор за живот. Издвојенија подручја нуде много, али због удаљености од центра су мање популарна. Ако бих бирала, то би било Тркалиште, због близине свакодневно важних објеката, али пре свега зелене површине и простора око зграда. Бенска бара има зеленила, али значајно мање од Тркалишта.


Савет за купце некретнина


Милосава Савић тврди да је лаику тешко да процени квалитет градње.

- Не може да се куцне у зид и закључи квалитет изолације, или зида. То је исто нешто што стручњак процењује. Ако желите да купите стан у изградњи, мој савет је да ангажујете некога ко може то да контролише. Имате право као купац да ангажујете стручњака. Вештак сам, знам да је доста те нове градње на суду. Наравно, не треба генерализовати, увек има и добрих и лоших примера. Али треба водити рачуна.


Projekat "Lokal pres Lab 2.0" je razvijen i podržan od strane programa "Medijski inkubator za Zapadni Balkan" Free Press Unlimited, koji je finansiran od strane Ministarstva spoljnih poslova Holandije a realizuju ga članice PU "Lokal pres".
М.Ж.Б./Д.Б.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa