Инфо

7. септембар 2018.7. сеп 2018.
Напредњаци без власти у шест општина

Напредњаци без власти у шест општина

УБЕДЉИВА победа напредњака у Мајданпеку потврдила је њихову доминацију на локалу, а стожерна странка републичке власти није део владајуће коалиције у свега шест локалних самоуправа.

СНС није део власти у Шапцу, Параћину, Босилеграду, Чајетини, Сурдулици и Бујановцу. Углавном је реч о местима с јаким локалним "шерифима" који редовно добијају велики број гласова, без обзира на то којој странци или коалицији припадају.

Шабачку власт, после избора 2016. године, формирала је коалиција предвођена странком Заједно за Србију Душана Петровића (бивши потпредседник ДС), уз подршку ГГ "Западна Србија" (део некадашњег УРС), а за градоначелника је тада изабран Небојша Зеленовић. Део коалиције су и демократе, СПО, Нова Србија... У сличном саставу, ова гарнитура на власти је од 2000.

Ван фотеља напредњаци су остали и у три општине у Пчињском округу. У Сурдулици убедљиву власт је освојио СПС предвођен Новицом Тончевим, а упркос томе што су на републичком нивоу у коалицији, односи са локалним напредњацима су на ивици инцидента. Управо су напредњаци једина опозиција у Скупштини општине, пошто остале листе нису прешле цензус.

Шеф одборничке групе СНС у овој општини Игор Костић каже да, упркос томе што они покушавају да буду конструктивна опозиција која ради за добробит грађана, власт апсолутно игнорише њихово постојање.

Ситуација је слична и у Босилеграду, где је након последњих избора победила група грађана коју предводи Владимир Захаријев која од 31 одборника броји чак 21, тако да се све одлуке доносе мимо опозиције.

И у Чајетини је неприкосновен Милан Стаматовић (некада ДСС, сада Здрава Србија), коме тече трећи мандат на челу ове општине. На последњим изборима у Чајетини, цензус су, осим Стаматовићеве коалиције, прешли још само напредњаци и једна група грађана, док су испод црте остали СПС, ДС и СРС.

Власт у Параћину формирана је 2016, а на челу општине, у четвртом мандату, налази се Саша Пауновић, потпредседник ДС. Осим његове листе, у коалицији на власти су још групе грађана "Сви за Параћин" и "Покрет за село и град", СДС-Нови концепт и Српско-руски покрет, док су напредњаци у опозицији, као и ЈС.

ИЗВОР : ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa