Инфо

22. септембар 2018.22. сеп 2018.
UNICEF: Свако четврто деце предшколског узраста у Србији поседује дигитални уређај

UNICEF: Свако четврто деце предшколског узраста у Србији поседује дигитални уређај


Деца и млади све раније почињу са коришћењем дигиталних технологија, тако да свако четврто дете у предшколском узрасту поседује дигитални уређај, наводи се у истраживању Дечјег фонда Уједињених нација у Србији (УНИЦЕФ).
Клуб родитеља и наставника "Партнерски за образовање" из Ниша представио је резултате истраживања, у којима се наводи да се већина деце сусреће са дигиталним уређајима у узрасту од четири године.
"Деца млађег основношколског узраста почињу (са коришћењем уређаја) са око пет година... Са друге стране, трећина испитаних родитеља није довољно упозната са дигиталним уређајима како би умели да их заштите од могућих злоупотреба", наводи се у саопштењу.
Резултати истраживања такође показују да деца користе дигиталне уређаје у све ранијем узрасту, и у Србији и у свету.
"Свако четврто дете у предшколском узрасту и више од половине деце у школском узрасту већ поседује један дигитални уређај. Покушај да ограниче детету време проведено на интернету изазвао је сукоб са децом код две трећине родитеља, док се једна трећина њих сукобила са децом због ограничавања доступног садржаја на интернету", навела је Добринка Кузмановић са Института за психологију Филозофског факултета у Београду.
Према препорукама стручњака, деца млађа од две године не би требало да проводе време испред ТВ екрана, рачунара, таблета или "паметног телефона", а деци предшколског узраста време проведено испред екрана би требало да се ограничи на један сат.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa