Исхрана богата поврћем утиче на отпорност организма и елиминацију штетних материја
Вишеструка корист од поврћа
Поврће је веома важно јер организам снабдева биолошки важним састојцима. Нутријенти из поврћа неопходни су за нормално функционисање организма, одржање здравља, отпорности и радне способности.
Фото: "Глас Подриња"
-Представља важан извор минералних материја, витамина (витамин Ц, витамини Б комплекса и бета каротена). Поврће је изузетан извор биљних влакана у исхрани, а значај биљних влакана на организам је вишеструк: способност везивања воде и формирања гела у дигестивном тракту, дају дужи осећај ситости, повећањем цревног садржаја убрзавају пражњење црева, везују органске материје, те на тај начин доприносе елиминацији холестерола, триглицерида, глукозе, успоравају апсорпцију угљених хидрата, масти и холестерола, везују токсине и тешке метале из дигестивног тракта - наглашавају нутриционисти.
Фото: "Глас Подриња"
На пијацама се већ може пазарити сезонско поврће попут шаргарепе, зелене салате, празилука, младог лука, тиквица и листине, спанаћа.