Инфо

5. октобар 2018.5. окт 2018.
Вукадиновић: Без раскида са ауторитативним режимом

Вукадиновић: Без раскида са ауторитативним режимом

Посланик посланичке групе Покрет за спас Србије - Нова Србија Ђорђе Вукадиновић изјавио је данас да 5. октобар 2000. године није донео очекивани раскид са ауторитарним режимом у Србији.
"Све негативне тенденције су тријумфовале. Тај ауторитаризам и недемократија су враћени", казао је Вукадиновић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.
Вукадиновић је казао да је 5. октобар 2000. године био непосредна борба за признање резултата председничких избора од 24. септембра, а да вандализам односно упад, паљење и крађа инвентара из Савезне скупштине нема оправдање.
"Оно што је важније, требало је да буде раскид са ауторитарним режимом у држави. Нажалост, мислим да се та промена није остварила и да у различитом облику ауторитаризам и диктатура опстају и вратили су се у различитом облику, ако су престајали уопште", казао је Вукадиновић.
Наводећи да је изборној комисији 2000. године требало десет дана након председничких избора 24. септембра да саопшти резултате, Вукадиновић је казао да се прекрајање изборне воље грађана вратило само на суптилнији начин.
Вукадиновић је казао и да је повратак Србије у Европу као тековина 5. октобра испало доста сумњиво.
"Када се своде биланси 5. октобра, генерално су неповољни са становишта очекивања грађана Србије, али нити је то пало с неба, нити је то била завера, већ оправдано незадовољство грађана Србије због стања у којем се земља налазила", казао је Вукадиновић.
Додао је да се настављају лоше стране 5. октобра, а да се одбацује и оно мало позитивног.
Вукадиновић је казао и да је данас на 18. годишњицу петооктобарских промена очекивао гужву око говорнице у холу Дома Народне скупштине, али да је она изостала, као да "из различитих разлога свима одговара да се та тема гурне у страну и да свако остане при неким својим истинама о том важном историјском догађају".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa