15. јун 2025.15. јун 2025.

Домаћи сладолед од ваниле са свежим воћем – идеална летња посластица
Када температуре порасту, нема бољег начина да се засладимо и расхладимо од кремастог домаћег сладоледа. За разлику од индустријских верзија, овај рецепт вам омогућава да контролишете састојке и направите освежавајућу посластицу која ће бити омиљена међу децом и одраслима.
Представљамо вам класичн ванила сладолед уз додатак свежег сезонског воћа – јагода, боровница, брескви или малина – за савршену равнотежу укуса и текстуре.
Потребни састојци:
За базу:
500 мл слатке павлаке
250 мл млека
5 жуманца
150 г шећера
1 штап ваниле или 1 кашичица ванилин екстракта
За додатак:
200 г свежег воћа (по избору: јагоде, боровнице, брескве, малине)
1 кашика шећера (по жељи, уколико је воће киселије)
Припрема:
Крема од ваниле:
У шерпи загрејте млеко, слатку павлаку и ванилу. Не сме да прокључа, само да буде вруће. У посебној чинији умутите жуманца са шећером док не постану пенаста. Полако додајте топлу мешавину у жуманца уз стално мешање.
Кување крема:
Вратите све у шерпу и кувајте на тихој ватри, мешајући дрвеном варјачом, док се крем не згусне (да покрива позадину кашике). Склоните са ватре и процедите кроз сито. Охладите у фрижидеру најмање 3 сата.
Воћни додатак:
Воће опрати и по жељи исецкати на мање комаде. Може се оставити свеже или кратко пропржити са мало шећера да пусти сок, затим охладити.
Финални корак:
У охлађени крем додајте воће, па све заједно ставите у апарат за сладолед и пратите упутства. Ако немате апарат, смесу ставите у пластичну посуду и замрзавајте 5–6 сати, мешајући на сваких 30–45 минута да се спрече кристали леда.
Савет више:
Сладолед сервирајте у чашама или корнетима, уз додатак лешника, чоколадног прелива или листића нане. Ово је основни рецепт који можете прилагођавати – додајте какао, цимет или замените воће орасима и карамелом.
Представљамо вам класичн ванила сладолед уз додатак свежег сезонског воћа – јагода, боровница, брескви или малина – за савршену равнотежу укуса и текстуре.
Потребни састојци:
За базу:
500 мл слатке павлаке
250 мл млека
5 жуманца
150 г шећера
1 штап ваниле или 1 кашичица ванилин екстракта
За додатак:
200 г свежег воћа (по избору: јагоде, боровнице, брескве, малине)
1 кашика шећера (по жељи, уколико је воће киселије)
Припрема:
Крема од ваниле:
У шерпи загрејте млеко, слатку павлаку и ванилу. Не сме да прокључа, само да буде вруће. У посебној чинији умутите жуманца са шећером док не постану пенаста. Полако додајте топлу мешавину у жуманца уз стално мешање.
Кување крема:
Вратите све у шерпу и кувајте на тихој ватри, мешајући дрвеном варјачом, док се крем не згусне (да покрива позадину кашике). Склоните са ватре и процедите кроз сито. Охладите у фрижидеру најмање 3 сата.
Воћни додатак:
Воће опрати и по жељи исецкати на мање комаде. Може се оставити свеже или кратко пропржити са мало шећера да пусти сок, затим охладити.
Финални корак:
У охлађени крем додајте воће, па све заједно ставите у апарат за сладолед и пратите упутства. Ако немате апарат, смесу ставите у пластичну посуду и замрзавајте 5–6 сати, мешајући на сваких 30–45 минута да се спрече кристали леда.
Савет више:
Сладолед сервирајте у чашама или корнетима, уз додатак лешника, чоколадног прелива или листића нане. Ово је основни рецепт који можете прилагођавати – додајте какао, цимет или замените воће орасима и карамелом.
Редакција Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
31. јул 2025.