3. август 2025.3. авг 2025.

Посластица недеље
Kнедле са шљивама – бакин рецепт за душу
Мирис младих шљива, златно-браон кнедле обавијене презлама и шећером, и онај први залогај који враћа у детињство. Кнедле са шљивама нису само десерт – оне су сећање на недељне ручкове код баке, на топлу кухињу и стрпљиве руке које су од једноставних састојака правиле магију.
Састојци за 4 особе (око 12 кнедли):
За тесто:
800 г кромпира (по могућству старијег)
1 јаје
1 равна кашичица соли
250–300 г брашна (по потреби)
1 кашика масти или путера
За пуњење:
12 зрелих шљива
4–5 кашика кристал шећера
1 кашичица млевеног цимета (опционо)
За прелив:
100 г презли
3–4 кашике шећера
2 кашике уља или масти
Припрема:
Кување кромпира:
Кромпир скувајте у љусци, а затим га ољуштите и испасирајте док је још топао. Оставите да се потпуно охлади – ово је важно како тесто не би било лепљиво.
Прављење теста:
У охлађен кромпир додајте со, јаје и маст, па постепено додајите брашно и месите меко, али не превише лепљиво тесто. Не претерујте са брашном да кнедле не буду тврде – што мање, то боље.
Формирање кнедли:
Тесто развуците у дебљи ваљак и исеците на 12 делова. Сваку шљиву оперите, извадите коштицу, па у средину ставите по мало шећера и мрвицу цимета. Уваљајте сваку шљиву у комад теста и добро затворите.
Кување кнедли:
У већој шерпи загрејте воду са мало соли. Када проври, спуштајте кнедле и кувајте их 10–12 минута, док не испливају на површину. Када су готове, извадите их шумкастом кашиком.
Прелив од презли:
Док се кнедле кувају, у тигању загрејте маст или уље, додајте презле и пржите их на тихој ватри уз мешање док не добију златно-смеђу боју. Умешајте шећер и одмах уваљајте топле кнедле у ту мешавину.
Бакин савет:
Праве кнедле морају бити меке, а то се постиже избором правог, сувљег кромпира и што мањом количином брашна. Ако додате превише брашна, тесто ће бити жилаво, а то није оно што су наше баке правиле.
Кнедле су најбоље док су топле, али и сутрадан – ако их остане – подједнако су укусне.
Овај рецепт није само укусна посластица, већ и путовање кроз време. Уз њега, недеља добија онај додир носталгије и породичне топлине који нам свима понекад недостаје. Пријатно!
Овај рецепт доносимо баш онакав какав је остао упамћен у многим мачванским кућама – без модерних пречица, с душом и пуно љубави.
Састојци за 4 особе (око 12 кнедли):
За тесто:
800 г кромпира (по могућству старијег)
1 јаје
1 равна кашичица соли
250–300 г брашна (по потреби)
1 кашика масти или путера
За пуњење:
12 зрелих шљива
4–5 кашика кристал шећера
1 кашичица млевеног цимета (опционо)
За прелив:
100 г презли
3–4 кашике шећера
2 кашике уља или масти
Припрема:
Кување кромпира:
Кромпир скувајте у љусци, а затим га ољуштите и испасирајте док је још топао. Оставите да се потпуно охлади – ово је важно како тесто не би било лепљиво.
Прављење теста:
У охлађен кромпир додајте со, јаје и маст, па постепено додајите брашно и месите меко, али не превише лепљиво тесто. Не претерујте са брашном да кнедле не буду тврде – што мање, то боље.
Формирање кнедли:
Тесто развуците у дебљи ваљак и исеците на 12 делова. Сваку шљиву оперите, извадите коштицу, па у средину ставите по мало шећера и мрвицу цимета. Уваљајте сваку шљиву у комад теста и добро затворите.
Кување кнедли:
У већој шерпи загрејте воду са мало соли. Када проври, спуштајте кнедле и кувајте их 10–12 минута, док не испливају на површину. Када су готове, извадите их шумкастом кашиком.
Прелив од презли:
Док се кнедле кувају, у тигању загрејте маст или уље, додајте презле и пржите их на тихој ватри уз мешање док не добију златно-смеђу боју. Умешајте шећер и одмах уваљајте топле кнедле у ту мешавину.
Бакин савет:
Праве кнедле морају бити меке, а то се постиже избором правог, сувљег кромпира и што мањом количином брашна. Ако додате превише брашна, тесто ће бити жилаво, а то није оно што су наше баке правиле.
Кнедле су најбоље док су топле, али и сутрадан – ако их остане – подједнако су укусне.
Овај рецепт није само укусна посластица, већ и путовање кроз време. Уз њега, недеља добија онај додир носталгије и породичне топлине који нам свима понекад недостаје. Пријатно!
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
31. јул 2025.