Инфо

17. октобар 2018.17. окт 2018.
Међународни дан борбе против сиромаштва

Међународни дан борбе против сиромаштва

На данашњи дан, 17. октобар, обележава се Међународни дан борбе против сиромаштва. У Републици Србији готово једна четвртина становништва изложена је ризику од сиромаштва или социјалне искључености. Најновији подаци указују на раст стопе сиромаштва у 2014. години у односу на претходне године – 8,9% становништва није било у стању да задовољи основне животне потребе у 2014. години.

Подаци показују да је најугроженије становништво изван урбаних подручја, посебно у Централној Србији, деца до 14 година старости, млади (15-24 године), необразовани, незапослени и неактивни носиоци домаћинства. Економска криза највише је погодила управо оне категорије становништва које су већ биле у најтежем положају пре кризе, будући да је њихов релативни положај у односу на просек популације погоршан.

Једино су млади (15-24 године) који су били испод-просечно сиромашни пре кризе постали посебно угрожени с почетком економске кризе, што је у складу са налазима о ефектима које је економска криза имала на тржиште рада (пошто су млади поднели највећи терет кризе).

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa