Инфо

6. новембар 2018.6. нов 2018.
Курц: Аустрија ће подржати сваки договор Косова и Србије

Курц: Аустрија ће подржати сваки договор Косова и Србије

Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је данас у Приштини да ће његова земља подржати сваки споразум који у процесу нормализације односа постигну Косово и Србија.
"Имамо јасан став. Влада Аустрије сложиће се са сваким споразумом који буде постигли Косово и Србија. Ми подржавамо такав споразум и нико неће бити против", казао је Курц на конференцији за новинаре после састанка са председником Косова Хашимом Тачијем.
Он је подвукао да ће сваки споразум, макар и корекција граница или размена територија добити подршку Европске уније ако се о томе договоре две земље.
Упитан о процесу либерализације виза аустријски канцелар је рекао да су Европска комисија и Европски парламент донели позитивне одлуке о либерализацији, али да је сада све у рукама Европског савета.
"Ту има веома скептичких земаља, зато сам ја врло пажљив око очекивања за либерализацију виза. Европска унија очекује напредак у питањима владавине закона, али је главни приоритет дијалог Косова и Србије", казао је он и додао да без споразума ни једна ни друга земља не могу да иду напред у процесу европских интеграција.
"Сви лидери који раде на постизању споразума имаће и залужују подршку Аустрије. Време је да прошлост оставимо иза себе и да наставимо пут ка будућности. Ја то желим као пријатељ Косова и Србије", казао је Курц.
Говорећи о трансформацији Безбедносне снаге Косова Курц је рекао да тај процес треба водити пажљиво, уз консултације са свим међународним факторима и уз широку расправу унутар Косова, јер се не сме дозволити да тај процес изазове дестабилиазације у региону.
Председник Косова Хашим Тачи рекао је да је убеђен да би постизање свеобухватног споразума Косова и Србије довело до одрживог мира измедју две земље и у региону.
Према њему тај споразум треба да омогући медјусобно признање две земље, учлањење Косова у Уједињене нације и друге међународне организације и убрзање напретка у евроатланским интеграцијама.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa