Инфо

17. новембар 2018.17. нов 2018.

Трећина студената жели да напусти Србију

Трећина од 11.000 анкетираних студената у Србији жели да напусти земљу, а за одлазак из су највише заинтересовани млади који завршавају медицински или факултете техничких наука, пренела је Телевизија Крагујевац.
Истраживање представљено на Универзитету у Крагујевцу део је пројекта "Утицај миграција на животне путеве и раскршћа студената", који спроводи кабинет министарке без портфеља Славице Ђукић Дејановић у сарадњи с Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику.
"Могу се учинити добри кораци да бар неки од њих промене ту своју одлуку, али по резултатима нашег истраживања једна трећина студената заврши студије код нас и планира, без обзира шта ће се догадјати у Србији... да оде да потраже тамо бољи живот", рекла је Ђукић Дејановић.
Ђукић Дејановић, која је задужена за демографију и популациону политику, рекла је да су у Србији у 2017. родјено око 65.000 беба, да је исте године умрло више од 103.000 становника, а да је земљу напушта 16.000 младих и школованих људи који Србију, у потрази за послом и бољим животним стандардом.
Како преноси ТВ Крагујевац, Србију је према статистичким подацима од 2002. до 2011. године у потрази за послом напустило око 150.000 младих просечне старости 27,8 година.
Од свих младих који су напустили Србију сваки пети има завршен факултет.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa